”Rohingyabefolkningens öde ligger i våra händer”

Debatt • Publicerad 4 januari 2014
Rohingyabefolkningen i Burma förföljs och mördas. När ska världen förverkliga sitt löfte att aldrig mera tillåta ett nytt folkmord, undrar insändarskribenten.
Rohingyabefolkningen i Burma förföljs och mördas. När ska världen förverkliga sitt löfte att aldrig mera tillåta ett nytt folkmord, undrar insändarskribenten.Foto: Foto: Gemunu Amarasinghe

För snart 20 år sedan, året 1994 skedde i ett litet land i Afrika en av de mest fasanfulla etniska rensningar världen har upplevt i modern tid. Världssamfundet med bland andra Bill Clinton i spetsen avstod från att ens försöka stoppa hatradion som uppmanade alla hutuer att hacka ihjäl ”kackerlackorna”. Omvärlden svek totalt och följden blev att 800 000 tutsier mördades och dessutom skapades ett nytt krig som ännu i dag pågår i Kongo. Våld föder som bekant nytt våld.

I dag ser vi en ny etnisk rensning där Rohingyabefolkningen i Burma förföljs och mördas. Och världen sviker än en gång ett utsatt folk. Ingen i Burma stödjer den muslimska Rohingya-befolkningen, president Thein Sein vill inte förlora stödet från den buddhistiska majoritetsbefolkningen och det vill inte heller regeringens motkandidat Aung San Suu Kyi. Bara omvärldens stöd kan rädda alla som tillhör Rohingya från ett nytt folkmord. När ska världen förverkliga sitt löfte att aldrig mera tillåta ett nytt folkmord?

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Lena Meigård
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.