S kan inte både ha kakan och äta den

Henrik Fritzon, Socialdemokraternas toppkandidat i Skåne, lovar att inga privata vårdcentraler ska påverkas om partiet kommer till makten. Samtidigt vill S införa vinstbegränsningar. Hur går detta ihop? undrar Gilbert Tribo (FP).
Debatt • Publicerad 31 augusti 2014
Vad är Socialdemokraternas besked till var tredje skåning som är listad på en privat vårdcentral? frågar sig Gilbert Tribo (FP).
Vad är Socialdemokraternas besked till var tredje skåning som är listad på en privat vårdcentral? frågar sig Gilbert Tribo (FP).Foto: Foto: Bertil Ericson / TT

I somras presenterade Folkpartiet Skåne en rapport där vi krävde svar från Socialdemokraterna. På riksplanet driver man att vinstbegränsningar ska införas. I partiets senaste partiprogram skriver man exempelvis: ”För all verksamhet som drivs på uppdrag av det offentliga och finansieras med skattemedel ska det finnas nationellt fastställda regelverk. Dessa ska försäkra att verksamheten drivs med hög kvalitet, att vinstintresset begränsas...”

Samtidigt säger Henrik Fritzon, som är Socialdemokraternas toppkandidat i Skåne att inga privata vårdcentraler ska påverkas om S kommer till makten. Han säger att han är nöjd med hur valfriheten gällande vårdcentraler fungerar i Skåne idag. Problemet är att man inte både kan ha kakan och äta upp den. Inför man begränsningar gällande vinst så leder det till att de privata alternativen försvinner. Vem är beredd att säga upp sig från sitt jobb och ta en stor ekonomisk risk om det på sikt inte kan leda till att man faktiskt kan få göra en liten vinst och få avkastning på satsad tid och pengar? Detta är frågan som Socialdemokraterna inte kan ge svar på.

I stället kör man ett slingrande dubbelspel där man på riksplanet säger att man ska ta bort vinstintresset i välfärden, samtidigt som man ska ha kvar privata vårdföretag i Skåne. Det låter kanske fint men i verkligheten är det en politik som är oförenlig med varandra. Fritzons reaktion på vår rapport är därför ganska talande. Istället för att svara på de frågor vi ställde blev han bara arg. Jag tror det beror på att vi trampade på en känslig tå.

Politik handlar om värderingar och prioriteringar. Jag vill att det ska vara tydligt för väljarna vad de olika partierna tycker inför höstens val. Folkpartiet är tydligt med att välfärdsföretag som ger en vård av god kvalitet och en bra service måste få ha möjligheten att gå med vinst.

Socialdemokraterna verkar inte veta vad de själva tycker riktigt eftersom Skånedistriktet är långt mer vänster än partiet nationellt. Bara att hålla ihop sitt eget parti i denna fråga är nog en röra för Fritzon och jag gissar att hans huvudvärk blir ännu värre när han sneglar på sitt potentiella samarbetsparti, Vänsterpartiet. Vänsterpartiet tycker ju att det, oaktat vinstfrågan, inte ska finnas privatägda företag i välfärden. På riksplanet har partiets ledare dessutom villkorat att ett vinstförbud ska till om de ska stötta en S-ledd regering.

Jag förstår att Henrik Fritzon blir pressad av vår rapport eftersom vinstfrågan är ett känsligt ämne för honom och hans parti, men våra frågor kvarstår obesvarade. Det hade varit klädsamt om en person som aspirerar på att bli regionstyrelsens ordförande svarar på frågorna nedan innan valet, för jag tänker fortsätta ställa dem så ofta jag kan fram till den 14 september.

Vad händer med de privat drivna vårdcentralerna och mödravårdscentralerna?

Vad är Socialdemokraternas besked till var tredje skåning som är listad på en privat vårdcentral?

Hur menar partiet att det ska kunna finnas välfärdsföretag om de inte får gå med vinst?

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Gilbert Tribo FP
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.