S–politik missgynnar både unga och äldre

Jobb och pensioner går hand i hand. Om Socialdemokraterna höjer arbetsgivaravgiften för unga blir det svårare att anställa. Färre i sysselsättning ger sämre pensioner, skriver sju M-politiker.
Debatt • Publicerad 10 juni 2014
Stefan Löfven lovar pensionärerna 50 kronor i höjd pension, Alliansens skattesänkningar har gett de flesta pensionärer över 800 kronor, skriver sju M-politiker.
Stefan Löfven lovar pensionärerna 50 kronor i höjd pension, Alliansens skattesänkningar har gett de flesta pensionärer över 800 kronor, skriver sju M-politiker.Foto: Foto: Pernilla Wahlman / TT

I en internationell jämförelse har Sverige nyligen utsetts till det bästa landet i världens att leva i som äldre. Jämförelsen tar upp äldres livskvalitet och levnadsvillkor och har tittat på ekonomi, hälsa, arbete och utbildning, samt äldrevänlig miljö som sociala nätverk, fysisk säkerhet och äldres rättigheter.

Det här är en utveckling som inte stannar här. Ju fler som arbetar här i Sverige – desto högre blir nämligen pensionen. Därför är jobben valets viktigaste fråga.

Stefan Löfven och Socialdemokraterna lovar pensionärerna 50 kronor i förhöjd pension om de vinner valet den 14 september. Detta ska ställas emot de skattesänkningar som alliansen gjort på över 800 kronor för de allra flesta pensionärer.

S ger ett sken av att de vill förbättra för Sveriges pensionärer, men förstår inte S att jobb och pension går hand i hand? Varför vill de höja arbetsgivaravgiften för unga och göra det svårare att anställa? Detta ger också sämre pensioner om det blir färre i sysselsättning.

Sverige har fått 250 000 fler i sysselsättning sedan 2006 och alliansen har sänkt skatten för pensionärer fem gånger.

Vi måste se att pensionsfrågan inte är en generationstvist utan att pensionärer och arbetstagare gynnas av att Sverige mår bra. Att vi har ordning och reda i ekonomin och ser att tillväxt av både arbeten och utbildning är det som leder oss in i framtiden. På så sätt får vi en finansiering som tillåter fler reformer som förbättrar för landets pensionärer.

Det nuvarande pensionssystemet består av två delar. För det första, ett fördelningssystem där dagens arbetstagare betalar för dagens pensionärer genom pensionsavgifter och arbetsgivaravgifter. De flesta pensionssystem är uppbyggda kring denna typ av generationskontrakt. För det andra, ett premiepensionssystem, där arbetstagaren själv får styra över sina pengar.

Om vi skulle ta bort premiepensionssystemet som vissa vill så skulle de som idag är födda på 1970-talet och senare kraftigt missgynnas enligt Pensionsmyndigheten. Avkastningen i detta system har varit över 5 procent i genomsnitt, när pensionssystemet i övrigt haft en avkastning på 2,3 procent.

Detta ger en skillnad på tusentals kronor för de som är unga idag.

Därför tycker vi faktiskt att man kan fråga sig – varför väljer Socialdemokraterna en politik som missgynnar både unga och äldre här i Sverige?

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Moderaterna: Gunnar Axén, Ordförande i socialförsäkringsutskottet, Mikael Cederbratt, Ledamot i socialförsäkringsutskottet, Lars-Arne Staxäng, Ledamot i socialförsäkringsutskottet och pensionsgruppen, Finn Bengtsson, Ledamot i socialförsäkringsutskottet, Gunilla Nordgren Ledamot, i socialförsäkringsutskottet, Eva Lohman, Ledamot i socialförsäkringsutskottet, Ann-Britt Åsebol, Ledamot i socialförsäkringsutskottet
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.