S skrämmer människor

Replik till artikeln ”Höj taket i sjukförsäkringen!” 20 februari
Debatt • Publicerad 13 mars 2013
Foto: 

Tidsgränserna ska bort, ersättningsnivåerna ska upp. En återgång till det gamla. Hur kommer det sig att S är så historielösa?

I dag är 170 000 färre förtidspensionerade jämfört med 2006. Antalet kvinnor som varit sjukskrivna ett år eller längre har mer än halverats. Människor har fått egen försörjning och bättre självförtroende. När Arbetsförmedlingen frågade de personer som fått arbetslivsinriktad rehabilitering efter att ha lämnat sjukförsäkringen visade det sig att de allra flesta var mycket nöjda med den hjälp de fått. Ändå fortsätter S sin nostalgiska vurm för den gamla sjukförsäkringen som ingen – inte ens den gamla S-regeringen var nöjd med när det begav sig.

S skrämmer människor genom att prata om privata sjukförsäkringar som alla inte får teckna eller måste betala höga premier för. Det är ett fult trick att beskriva avtalsförsäkringar som ingåtts mellan arbetsgivare och fackförbund sedan decennier i Sverige. Nio av tio anställda omfattas av avtalsförsäkringar som tillsammans med den statliga sjukförsäkringen ger omkring 90 procent av inkomsten för stora grupper.

Det är enkelt att lova allt åt alla när man inte längre behöver ta konsekvenserna av sin politik. Vi prioriterar resurser på välfärdens tjänster, exempelvis sjukvård och rehabilitering som hjälper människor tillbaka till jobbet, framför statliga transfereringar för högavlönade.

M prioriterar sjukvård och rehabilitering som hjälper människor tillbaka till jobbet , skriver Gunnar Axén och Gunilla Nordgren.

Mikael Hallqvist
Gunnar Axén (M), Ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, Gunilla Nordgren (M), Ledamot riksdagens socialförsäkringsutskott, Skåne
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.