GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Så får vi bort fuskarna från byggbranschen

Sekretessen mellan olika myndigheter löses inte genom att flera myndigheter delar lokal. För att myndigheter ska kunna dela information med varandra krävs lättnader i sekretesslagstiftningen, skriver företrädare för arbetsgivarorganisationen Byggföretagen.
Arbetslivskriminalitet • Publicerad 24 november 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Attbara inrätta A-krimcenter räcker inte för att få bukt med arbetslivskriminaliteten, skriver representanterna från arbetsgivarorganisationen Byggföretagen.
Attbara inrätta A-krimcenter räcker inte för att få bukt med arbetslivskriminaliteten, skriver representanterna från arbetsgivarorganisationen Byggföretagen.Foto: BONNY HÅKANSSON / TT

Arbetslivskriminalitet är ett allvarligt och växande samhällsproblem. Tyvärr är byggbranschen inget undantag. När mycket behöver byggas på kort tid skapas möjligheter för lycksökare som inte har i branschen att göra.

Den avgående S-regeringen gav Arbetsmiljöverket, Polismyndigheten och Skatteverket i uppdrag att under 2022 påbörja inrättandet av sju regionala A-krimcenter för att motverka arbetslivskriminaliteten. I början av sommaren öppnade de två första myndighetsgemensamma kontoren i Umeå och i Göteborg.

Dessa ska följas av ytterligare fem A-krimcenter under 2023 – varav ett i polisregion Syd som nordöstra Skåne tillhör.

”Byggföretagens medlemmar accepterar inte medvetet fusk av företag vars affärsidé är att runda lagar och regler.”

Byggföretagen som arbetsgivarorganisation ser positivt på särskilda A-krimcenter. Men tyvärr riskerar A-krimcentren att bli tomma skal i sin nuvarande form. Därför behöver den nya regeringen säkra upp så att ambitionshöjningen också leder till resultat:

  • Sekretessen mellan olika myndigheter löses inte genom att flera myndigheter delar lokal. För att myndigheter ska kunna dela information med varandra krävs lättnader i sekretesslagstiftningen. Frågan har utretts ett flertal gånger och det är hög tid att komma till beslut.
  • Tillgängligheten till offentlig information måste öka och vara digital. Möjligheten till kontroll och uppföljning är grundläggande för att identifiera oseriösa aktörer på arbetsmarknaden, men då krävs ökad synlighet och transparens till den information som enbart myndigheterna besitter. Ökad samverkan med ID06, byggbranschens eget system för kontroll av vilka personer som befinner sig på arbetsplatsen, skulle bidra till arbetet för sund konkurrens i hela sektorn.
  • Ta tillvara den erfarenhet och kunskap som finns inom bygg- och anläggningssektorn. Byggföretagen har tillsammans med facken och övriga arbetsgivarorganisationer i bygg- och anläggningssektorn under flera år samverkat för ökad kunskap och kompetens, tydligt ansvarstagande och regelefterlevnad. Den erfarenhet som branschens aktörer besitter behövs för att forma uppdrag och arbetssätt för de statliga A-krimcentren.

Byggföretagens medlemmar accepterar inte medvetet fusk av företag vars affärsidé är att runda lagar och regler. Det ska vara ordning och reda i alla led. Ge berörda myndigheter rätt verktyg, lagar och regler för att få bort lycksökarna som inte har i branschen att göra!

Claes Thunblad, Nationell samordnare, sund konkurrens, Byggföretagen

Anders Fredriksson, Bransch- och föreningsansvarig, Byggföretagen

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.