Annons

Så renoverar du säkert i sommar

Det ska vara ordning och reda i alla led under sommarens byggprojekt, skriver Anders Fredriksson, Bransch- och föreningsansvarig för Byggföretagen Östra Skåne.
Byggbranschen • Publicerad 6 juli 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Anlita bara schyssta byggare, skriver Anders Fredriksson, Bransch- och föreningsansvarig Byggföretagen Östra Skåne.
Anlita bara schyssta byggare, skriver Anders Fredriksson, Bransch- och föreningsansvarig Byggföretagen Östra Skåne.

Sommaren är inte bara ledighet. Det är också en tid när många av oss förverkligar våra byggdrömmar. Äntligen finns lediga dagar för att renovera gästtoaletten, bygga en pergola eller sätta upp solpaneler på taket.

Njut av sommaren och ditt byggprojekt! Men se till att läsa på inför att du beställer ditt projekt. Och anlita bara schyssta byggare.

”När konjunkturen nu viker finns en risk för upphandlingar där det inte är ordning och reda i alla led.”
Annons

Det finns tyvärr lycksökare som inte har i bygg- och anläggningsbranschen att göra. När konjunkturen nu viker finns en risk för upphandlingar där det inte är ordning och reda i alla led. Som företrädare för bygg- och anläggningsbranschen vill vi att du som konsument ska kunna känna dig säker.

Därför har vi sammanställt en lista med råd och tips för dig som vill anlita en schysst byggare. Du som renoverar med hjälp av en entreprenör bör tänka på följande:

  • Kontrollera att företaget har F-skattsedel. Kontakta Skatteverket vid oklarheter.
  • Be om referenser för liknande arbeten och ta reda på hur arbetena har utförts.
  • Ibland förekommer frivillig eller obligatorisk behörighet/auktorisation för utförande av arbete enligt gällande branschregler. Undersök om den som ska utföra arbetet har sådan behörighet/auktorisation.
  • Undersök om företaget är medlem i någon branschorganisation. Risken för konkurs är lägre för medlemsföretag än för företag som inte är medlemmar.
  • Kontrollera att den som befinner sig i ditt hem kan legitimera sig. ID06 är byggbranschens eget system för ID-kontroll.

Entreprenören som arbetar i någon annans hem ska i sin tur ta följande ansvar:

  • Informera konsumenten och avråd om ett visst arbete inte är till rimlig nytta för konsumenten.
  • Informera konsumenten om vilken personal som planeras utföra arbetet.
  • Informera konsumenten löpande om arbetet och ekonomin i projektet.

Det är mycket att tänka på som beställare. För att underlätta för alla privatpersoner som funderar på att anlita en hantverkare har Byggföretagen lanserat söktjänsten schysstabyggare.se – en samlingssajt där alla som vill anlita en schysst byggare kan hitta företag som har kollektivavtal, respekterar lagar och lever upp till Byggföretagens medlemskriterier. Det ska vara ordning och reda i alla led.

Anders Fredriksson, Bransch- och föreningsansvarig Byggföretagen Östra Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons