Säg välkommen till singelfamiljen

Debatt • Publicerad 9 juni 2014

Nyligen presenterade en regeringsutredning ett förslag att tillåta ensamstående kvinnor att skaffa barn genom insemination i Sverige.

Det är ett bra förslag och ett steg i liberaliseringen av svensk familjepolitik.

Öppna Moderater, som är Moderaternas hbt-förbund, välkomnar förslaget och hoppas att regeringen och riksdagen antar det. Vi säger välkommen till singelfamiljen och till fler möjligheter för hbtq-personer att bilda familj.

Att fler och fler hushåll i Sverige är singelhushåll är en utveckling som pågått under lång tid. Mot den bakgrunden är det rimligt att svensk familjepolitik är i takt med samtiden.

I dag kan ensamstående personer, liksom samkönade par, adoptera barn enligt. Rätt till insemination finns för samkönade kvinnliga par. Det är därför logiskt att även ensamstående kvinnor får möjlighet till barn genom insemination i Sverige.

Fler vägar till barn innebär också fler möjligheter för hbtq-personer att bilda familj. För oss är det självklart att det i vårt moderna Sverige finns plats för en mångfald av familjer

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Fredrik Saweståhl, Förbundsordförande Öppna Moderater Moderaternas hbt-förbund, Jenny Edberg, Vice ordförande Öppna Moderater Moderaternas hbt-förbund
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.