Saknar kungen politisk makt?

Jag är för demokrati och menar att vi inte nått ända fram i Sverige. Vi har monarki och visst kan en monarki vara en demokrati om monarken saknar politisk makt. Gör vår monark det?
Debatt • Publicerad 28 augusti 2014
Saknar politisk makt?
Saknar politisk makt?Foto: Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Kungen sitter som ordförande i Utrikesnämnden i vilken regeringen ska diskutera sin utrikespolitik med riksdagen. Har en nämndsordförande makt?

Enligt Sveriges Riksdags ordbok är en konselj ett regeringssammanträde som statschefen leder. Har en person som leder ett regeringssammanträde någon makt?

Svaret på dessa två frågor är enligt min mening självklart ja. Makt kan utövas indirekt genom påverkan, se bara på de norska reaktionerna när kungen uttalade sig om säljakt för ett antal år sedan.

Alternativet då? Är det bättre med en republik? Ja – på ett mycket påtagligt sätt. Jag och du får lägga våra röster på vem vi tycker ska vara rikets främste företrädare. Kungen, drottningen, kronprinsessan med flera i familjen kan vara hur trevliga som helst, men att genom arv få detta ämbete är för mig stötande. Därför är jag övertygad republikan och medlem i Republikanska föreningen.

Tor Gasslander
Bertil Håkanson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.