Annons

Säljer vi ut alla värderingar för ett Natomedlemskap?

Hur är regeringens kunskap om Turkiets historia, dess förutvarande regimer och nuvarande? Varför spelar det så stor roll för Erdogan att Sverige tar avstånd från kurdiska organisationer? Bör Sverige biträda Erdogans yrkanden till varje pris?
Turkiet • Publicerad 11 november 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Statsminister Ulf Kristersson (M) tillsammans med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vid en gemensam pressträff i Ankara i samband med ett möte där man diskuterar Sveriges Natoansökan.
Statsminister Ulf Kristersson (M) tillsammans med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vid en gemensam pressträff i Ankara i samband med ett möte där man diskuterar Sveriges Natoansökan.Foto: Henrik Montgomery/TT

Då Tyskland förlorade första världskriget drog fransmän och britter upp nya gränser för de länder som vi nu kallar Syrien, Libanon och Irak. Uppdelningen av Osmanska riket, allierad med Tyskland, skedde med tanke att ”härska genom att söndra”. Det område som dominerades av kurder delades mellan Syrien, Turkiet, Iran och Irak. Kurder är världens största etniska grupp utan eget land!

Efter att republiken Turkiet grundats 1923 inleddes en hårdhänt assimilationspolitik mot minoriteter. Den fortsatte under resten av 1900-talet. 1978 bildades Kurdistans arbetarparti, PKK, som ville upprätta en kurdisk stat. PKK är stämplat som terrororganisation.

Annons

Vad har detta med Sveriges ansökan om Natomedlemskap att göra?

Under kriget mot IS var det kurdiska styrkor som bäst lyckades slå ner deras styrkor. Man kan förstå att Turkiet ser att detta ger kurdiska organisationer råg i ryggen, ett eventuellt hot mot Turkiet som inte vill att frågan om kurdiskt självstyre ska väckas igen. (IS/Daesh hade samarbete/stöd från Turkiet!)

Socialdemokraternas partisekreterare, Thomas Baudin och Amineh Kakabaveh har en gemensam skrivelse uppdaterad 1 juni 2022 skrivit bland annat:

”Socialdemokraterna avser att fördjupa sitt samarbete med PYD. Amineh Kakabaveh kommer att delta i den grupp med Socialdemokraterna som kommer att arbeta med detta.

Vi gör detta för att vi stödjer Självstyret i nordöstra Syriens arbete för demokrati och respekt för mänskliga rättigheter. Självstyret i Rojava är viktigt i Mellanöstern. Det politiska partiet PYD har en bärande roll i Självstyret och utgör en legitim samtalspartner.

YPG /YPJ har en central del i det här arbetet och vi stöttade deras kamp mot Daesh.

Att frihetskämpar som slagits eller sympatiserar med YPG/YPJ eller PYD klassas av vissa statsaktörer som terrorister är oacceptabelt.”

”Den S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld framhåller att L och KD lovade att Sverige inte skulle backa för Turkiet.”

Flera politiker och debattörer kritiserar regeringens besked om att man tar avstånd från den kurdiska milisen YPG och dess politiska gren PYD.

”YPG/YPJ riskerade sina egna liv när de skyddade världen mot IS. Nu sviker den svenska regeringen dem och det legitimerar Erdogans attacker mot dem”, skriver Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Håkan Svenneling på Twitter.

Den tidigare V-ledaren Jonas Sjöstedt kallar det en ”ynkedom”.

Annons

”Sveriges regering agerar som Erdogans knähund när han förtrycker och anfaller kurder.”

Den S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld framhåller att L och KD lovade att Sverige inte skulle backa för Turkiet.

”Detta kryperi för Erdogan är osmakligt och skadar Sveriges anseende.”

Även journalisten Magda Gad lyfter att YPG är allierade med USA och har stridit mot IS och terrorister i Syrien.

”Det här är ett politiskt spel där värderingar helt strukits från dagordningen.”

Noteras bör även att kristna, armenier med flera har förföljts av regimen samt att landet gått från att vara en sekulär stat till att vara dominerad av islam.

Var står Sverige idag i relation till Turkiet och dess minoriteter? Säljer man alla värderingar för ett Natomedlemsskap?

Ingemar Arvidsson, Glimåkra

Annons
Annons
Annons
Annons