Sänkta trösklar ger ingång till arbete

Debatt • Publicerad 29 april 2014
14 000 ungdomar i Skåne vill arbeta men har inget jobb. YA-jobben ska få unga att komma in på en arbetsplats. Det skriver Jessica Polfjärd (M) och Hans Wallmark (M).
14 000 ungdomar i Skåne vill arbeta men har inget jobb. YA-jobben ska få unga att komma in på en arbetsplats. Det skriver Jessica Polfjärd (M) och Hans Wallmark (M).Foto: Foto: Mats Andersson / TT

Nya Moderaterna sätter jobben främst. I Skåne är ungdomsarbetslösheten högre än på många andra håll och därför är politikens inriktning särskilt viktig för unga här. Att lämna skolan och mötas av en arbetsmarknad som ställer höga krav på tidigare erfarenhet kan vara förödande för självkänsla och drivkraft.

Därför prioriterar vi moderater sänkta trösklar till ett första jobb för unga.

Sedan den 15 januari 2014 kan den arbetsgivare som anställer någon mellan 15 och 24 år inom ramen för yrkesintroduktionsavtal få ekonomiskt stöd genom så kallade YA-jobb. Det handlar helt enkelt om att unga ska få komma in på en arbetsplats och lära sig jobbet – på jobbet. Arbetsgivaren får en kraftig lönesubvention och ett handledarstöd via yrkesintroduktionsavtal som sluts mellan arbetsgivare och arbetstagare.

En ung anställd som i dag kostar nästan 21 000 kronor i månaden för arbetsgivaren, kostar med yrkesintroduktionsanställning omkring 8 000 till 9 000 kronor. I gengäld får Sverige fler unga med erfarenhet från hur det är att ha ett jobb.

Skiljelinjerna i svensk politik är tydliga. Socialdemokraterna föreslår istället kraftigt ökade skatter på arbete och företag tillsammans med en tredubbling av arbetsgivaravgiften för att anställa unga. Det är förslag som både riskerar att slå ut unga som i dag har jobb och höjer trösklarna för dem som vill komma in på arbetsmarknaden. Nära 14 000 ungdomar i Skåne län vill arbeta men har idag inget jobb att gå till. Dessa ungdomar behöver sänkta trösklar och fler vägar in på arbetsmarknaden – inte en skattesmäll på företagen som är villiga att anställa.

Sverige står inför ett viktigt vägval 2014. Höjda skatter, ökad belastning på företag och jobb eller fler och växande företag där jobben kommer fler till del. Jobben är Nya Moderaternas viktigaste fråga. Och ungdomarna behövs på svensk arbetsmarknad. Vi fortsätter sänka trösklarna till arbetsmarknaden så att fler unga i Skåne får chansen att bidra.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Jessica Polfjärd, Ordförande, Arbetsmarknadsutskottet, Hans Wallmark, Riksdagsledamot
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.