”Sätt en ny agenda så att saker ändras i grunden”

Motreplik till Erik Durhan, presschef Nordea
Debatt • Publicerad 22 januari 2014

Min insändare den 30 januari om att jag efter 40 år som kontoinnehavare nu avslutar det i Nordea- banken, ett nyårslöfte, har väckt en hel del reaktioner från det hållet. Det är bra! Bra att de reagerar och förhoppningsvis tar till sig något av den rättmätiga kritik, deras brist på ansvar som jag framförde.

I replikerna rabblar Nordea-utsända upp några åtgärder som genomförts rörande investeringar (läs: fonder) i diverse MR- och miljöprojekt. Men räcker det? Är det inte blott en droppe i havet? Måste inte hela banksystemet omstruktureras för att saker och ting ska ändras – i grunden?

Emedan en banks nuvarande uppgift är maximal avkastning – främst för sin egen verksamhet men även för sina klienters konton och investeringar – är det alltid profiten som kommer i första hand. Kanske måste de stora bankerna, ledningen såväl som kunderna, sätta en helt ny agenda för att saker och ting ska ändras i grunden. En annan berättigad fråga är om de Nordea-utsända reagerar/replikerar av rädsla för att förlora fler bankkunder eller för att de i likhet med de tusentals andra anställda verkligen bryr sig om MR och miljö?

Då den finansiella sektorn av i dag har en sådan politisk och social makt torde inte det ansvaret då rendera ett, logiskt sett, större ansvarstagande även inom dessa områden. Om den samlade bankvärlden, åtminstone den svenska, gick samman och uteslutande satsade på ansvarsfulla investeringar skulle denna makt förvaltas på bättre sätt. Då skulle politiker plötsligt lyssna och kunder/klienter kunna känna att deras pengar gör nytta i stället för skada, vilket är fallet i dag.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Rikard Rehnbergh, medveten konsument
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.