Annons

Sätt stopp för Liberalernas skolpopulism

I samband med höstbudgeten har Liberalerna lovat att satsa en miljon kronor år 2020 på att förbereda införandet av betyg från årskurs 4. Satsningen är en del av Januariavtalet och liberalernas förhoppning är att detta ska förbättra den svenska skolan. Tyvärr är detta inget annat än populism som inte ska förekomma i skolan. Vetenskapligt underlag saknas för förslaget vilket medför att lärarna inte vill sätta betyg så tidigt. Det värsta är att det sätter barn psykiska hälsa på spel, skriver Jonatan Nyström, Centerns ungdomsförbund.
Utbildning • Publicerad 24 september 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En studie av sjätteklassare visar att de lågpresterande elever som får betyg presterar sämre än de som inte får betyg.
En studie av sjätteklassare visar att de lågpresterande elever som får betyg presterar sämre än de som inte får betyg.Foto: Anders Wiklund/TT

Forskaren Alli Klapp har gjort ett flertal studier på elever i årskurs 6. I denna forskning ser man tydligt hur lågpresterande barn som får betyg presterar sämre än de som inte får betyg. Klapp ser även hur detta fortsätter upp i högre åldrar. Om man inför Liberalernas populistiska betyg i årskurs 4 skulle det slå oproportionerligt hårt mot de lågpresterande eleverna.

”Hur Nyamko Sabuni och Liberalerna tror detta är lärarnas vilja är över vår förståelse. Om de hade lyssnat på lärarna hade de inte prioriterat tidigare betyg utan fokuserat på förbättrade villkor istället.”

Liberalerna påstår att dessa nya reformer är det lärarna velat. Detta kunde inte vara mer fel. Lärarförbundets hemsida informerar om att det finns ett minimalt stöd för tidigare betyg. De säger även att det inte finns någon forskning som talar för det. Hur Nyamko Sabuni och Liberalerna tror detta är lärarnas vilja är över vår förståelse. Om de hade lyssnat på lärarna hade de inte prioriterat tidigare betyg utan fokuserat på förbättrade villkor istället.

Annons

Betyg vid en tidigare ålder är inte bara dåligt för lågpresterande elever utan även för högpresterande som kommer börjar känna betygsstress betydligt tidigare. Att Liberalerna inte tror detta är ett problem visar att de tappat förståelse för hur det är i skolan för elever och personal. Det är inte acceptabelt att spela med barns psykiska hälsa.

”Hur ska Liberalerna rättfärdiga en skolpolitik som riskerar barnens psykiska hälsa?”

Den negativa psykiska konsekvensen blir bekräftad i en rapport från Folkhälsomyndigheten. Rapporten visar att betygsstress är den största anledningen till den stigande psykiska ohälsan bland ungdomar. Att stressen börjar tidigare är inte bra för barnen. Hur ska Liberalerna rättfärdiga en skolpolitik som riskerar barnens psykiska hälsa?

Det vi slutligen kan säga är att Liberalernas idé med betyg från årskurs 4 är dåligt för alla. Det får lågpresterande att prestera sämre i skolan samt slår hårt på de högpresterandes psyke, det finns ingen vetenskaplig grund för några positiva effekter och det påstådda stödet för förslaget hos lärarkåren är helt enkelt falskt.

Politik bör aldrig formuleras utifrån vad som känns rätt i magen, men ändå är det exakt vad Liberalerna har gjort!

Jonatan Nyström

Fjälkinge

Ledamot CUF Nordöstra Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons