GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

SD har velat satsa på äldres psykiska hälsa länge

Per Einarsson och Maria Berglund från KD lyfter frågan om äldres psykiska hälsa i Kristianstadsbladet den 8 juni vilket är glädjande. Vi i SD har pratat om detta i flera år.
Särskilda mottagningar • Publicerad 12 juni 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Det är dags att gå från ord till handling för Kristdemokraterna – öppna upp fler äldrepsykiatriska mottagningar snarast!”
”Det är dags att gå från ord till handling för Kristdemokraterna – öppna upp fler äldrepsykiatriska mottagningar snarast!”
Foto: Janerik Henriksson/TT

Äldre personer med psykisk ohälsa har ofta sammansatta och komplexa behov som kräver både somatiska och psykiatriska insatser. Det är vanligt att äldre söker vård för sina fysiska besvär i stället för sina depressionsrelaterade problem.

Det kan vara svårt att uppmärksamma symtom på psykisk ohälsa hos äldre patienter som ofta har flera andra sjukdomar samtidigt. Dessutom är sjukdomsbilden hos äldre med depression ofta annorlunda än hos yngre. Detta gör att psykiska sjukdomar är svårare att upptäcka hos äldre.

Äldre personer med psykisk ohälsa behöver ofta insatser från såväl primärvård som specialistpsykiatri, äldreomsorg och socialpsykiatri. De flesta äldre som lider av psykisk ohälsa möter i första hand äldreomsorgen eller primärvården.

Socialstyrelsen har tidigare presenterat resultat som visar att äldre med psykisk ohälsa inte har samma tillgång till specialiserad psykiatrisk vård som den yngre befolkningen, trots att det psykiatriska vårdbehovet bedöms vara minst lika stort bland äldre.

Dessutom är tillgången till psykologisk behandling låg för äldre med psykisk ohälsa

Sammantaget framstår situationen för äldre som problematisk med hög förekomst av psykisk ohälsa, svårigheter beträffande upptäckt och diagnos, omfattande användning av läkemedel och ökad risk för biverkningar samt bristande tillgång till vård och behandling.

Detta medför en ökad risk för lidande och ytterst självmord som följd. En del av bristerna i vård och omsorg kan vara en konsekvens av dåliga kunskaper om åldrande och om psykisk ohälsa hos äldre inom primärvård, geriatrisk vård, äldreomsorg och psykiatrisk specialistvård, varpå arbetet med äldrepsykiatri är viktigt, för att bemöta komplexiteten i tillstånden.

”Redan 2018 motionerade Sverigedemokraterna om detta, men tyvärr valde Kristdemokraterna att inte stödja vår motion.”

Per Einarsson och Maria Berglund nämner i sin debattartikel att det behövs fler äldrepsykiatriska mottagningar i Skåne, vi kan bara hålla med.

Redan 2018 motionerade Sverigedemokraterna om detta, men tyvärr valde Kristdemokraterna att inte stödja vår motion.

Svaret vi fick på vår motion var bland annat att det finns äldremottagningar inom primärvården, och att dessa kan vara en god start i arbetet med äldres psykiska hälsa. Dessa bemannas dock inte med den specialistkompetens som äldrepsykiatriska mottagningar har, och det är därför av vikt att man särskiljer dessa två viktiga verksamheter.

Vi fick också till svar att en utredning skulle initieras om behovet, men tre år efter att motionen skrevs finns det fortfarande bara en äldrepsykiatrisk mottagning i Helsingborg, som servar 10 av Skånes 33 kommuner. Detta blir en ojämlik vård för våra äldre, där bostadsort får betydelse för vilken hjälp du får.

Det är dags att gå från ord till handling för Kristdemokraterna – öppna upp fler äldrepsykiatriska mottagningar snarast!

Marlen Ottesen (SD), Regionråd och Gruppledare i Hälso- och sjukvårdsnämnden

Anneli Eskilandersson (SD), Gruppledare i Psyk- Habilitering och hjälpmedelsnämnden

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer