SD och sanningen

Debatt • Publicerad 8 augusti 2014

På KB:s insändarsida den 31 juli fanns ett onyanserat, korkat och okunnigt påhopp på KB:s ledarskribenter Carolin Dahlman, Mattias Karlsson och Petter Birgersson. Skribenterna är SD-potentaterna Niclas Nilsson och Björn Söder.

Tidningens ledarskribenter gör ett mycket bra och viktigt jobb när man återkommande beskriver vad som förekommer inom Sverigedemokraterna och vad partiet står för i sitt partiprogram. Som läsare av KB uppskattar jag och många andra denna viktiga information.

Det är höjden av osmaklighet när man liknar Carolin D:s artikel den 27 juli vid den sjuka propaganda som naziprofeten Joseph Goebbels ägnade sig åt i förföljelsen av judarna under andra världskriget. Det framstår dessutom som skrämmande och skrattretande på samma gång när två företrädare för ett parti som i grunden hyllar nationalsocialistiska (nazistiska) idéer framför denna kritik mot tidningen.

I insändaren ondgör sig duon Nilsson och Söder över att tidningens ledarskribenter beskrivit ett antal skrämmande tilltag och uttalanden från ett flertal av SD:s förtroendevalda. Man påstår att det inträffar att olämpliga personer finns/funnits inom SD och att detta inträffar i alla partier, kan så vara, men dock inte i samma stora omfattning som inom SD är min erfarenhet.

Att vara politiker i ledande ställning är att förvalta ett förtroende från väljarna. För mig framstår det som omöjligt att ha förtroende för en partiledare som i en TV-intervju säger att hans inställning till invandrare grundar sig på dåliga erfarenheter av invandrarbarn från skoltiden i Sölvesborg. Ett påstående som har visat sig i det närmaste grundlöst. Flera av partiets toppolitiker har hotat och hånat invandrarkvinnor på Kungsgatan i Stockholm. En av partiets företrädare i EU-parlamentet påstod före EU-valet att hon haft ett SIDA-uppdrag i Afrika, något som bekräftats från SIDA är en ren lögn. En av SD:s kommunalpolitiker i Skåne har skriftligt garanterat att han har ett ”fläckfritt” förflutet, det visar sig senare att han avtjänat ett flerårigt fängelsestraff. Många fler exempel skulle kunna lyftas fram.

Är SD ett parti som man som väljare kan ha förtroende för? Nej, absolut inte anser en hederlig väljare.

Jag uppmanar KB:s ledarskribenter att fortsätta beskriva det populistiska och samhällsfientliga partiet Sverigedemokraterna. Vi läsare uppskattar erat arbete.

Replik till Niclas Nilsson och Björn Söder ”Sandlådenivå av ledarskribenterna”, 31/7.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Bosse Ericsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.