SD står upp för pensionärer

Replik på Göran Dandelo, Anja Lindqvist, Kenneth Andersson, Bo Nilsson ”Vem står upp för pensionärerna?”, 14/3.
Debatt • Publicerad 1 april 2014
Varje pensionär som lever under fattigmansgränsen är ett misslyckande, skriver insändarskribenten.
Varje pensionär som lever under fattigmansgränsen är ett misslyckande, skriver insändarskribenten.Foto: Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Mitt sätt att se på pensionsfrågan är enkelt. Varje pensionär som lever under fattigmansgränsen, i ett av EU:s starkaste ekonomiska länder (enligt finansminister Anders Borg), är ett totalt misslyckande. När det nu finns 205 000 och inget hörs från övriga partier är det dags att väcka frågan. Därför har jag skrivit till dagstidningar och pensionärsföreningar från norr till söder.

Ni anger i er artikel att äldreförsörjningsstödet jag skrev om 11 mars är angivet ur ett invandringsperspektiv. Så är icke fallet. Däremot är det en socialekonomisk orättvisa att det bevisligen finns 205 000 fattigpensionärer. SD har i sitt program och senast i höstbudgeten gått ut med kraftigt sänkt pensionärsskatt.

Rimligen borde det inte finnas en enda fattigpensionär eftersom Pensionsmyndigheten via skattedatabasen snabbt och enkelt kunnat åtgärda problematiken omgående. Varför ska man ansöka om en befintlig rättighet typ bostadstillägg eller ädreförsörjningsstöd? Eftersom många uppfattar det som förnedrande, är den enklaste vägen att bara begära in uppgift om boendekostnad och därefter justera pensionen.

När man väl tagit bort orättvisorna i pensionssystemet, enligt ovan, är det hög tid för vidare åtgärder av pensionerna.

SD är fortfarande det enda riksdagspari som tagit stark ställning för kraftigt sänkt pensionärsskatt. I denna och många andra sakfrågor kommer inte SD fram med sitt budskap i riksdagen utan blir nerröstade. Valresultatet 14 september är avgörande för pensionsutvecklingen de närmaste fyra åren.

Lina Campbell
Mats Rosenqvist, SD-medlem
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.