Simhallen på Furuboda är viktig för hälsa och välmående

Furuboda Artikeln publicerades
Forskning visar att vattenträning för personer med funktionsnedsättning kan öka nivån av fysisk aktivitet.
Foto: Karin Grip / SvD / TT
Forskning visar att vattenträning för personer med funktionsnedsättning kan öka nivån av fysisk aktivitet.

Jag vill i detta läsarinlägg ge en inblick i varför simhallen på Furuboda folkhögskola bör få kommunalt stöd från Kristianstad. Den är viktig både för personer med en funktionsvariation samt alla andra som använder simhallen, skriver Hilde Hansen från simklubben Poseidon.

Simhallen är i stort behov av renovering, den är inte bara sliten, den behöver också anpassas bättre för funktionsnedsatta efter de tekniska och funktionella möjligheter som finns i dag.

Det är väl känt att fördelarna med träning i vatten är många. Forskning visar att vattenträning för personer med funktionsnedsättning kan öka nivån av fysisk aktivitet, förbättra konditionen, styrkan, gångförmågan, och öka rörelseomfång. Vattenträning har också effekt på motorisk funktion, funktionella färdigheter, gångförmåga och färdigheter i vatten med mera. Träning i vatten kan också förbättra social interaktion och minska oönskat beteende (FoU-rapport 6/2015). Vatten är en miljö som ger många möjligheter för personer med funktionsnedsättning som inte är möjligt på land.

Vi tror denna metodik kan bli vägledande för hur en jobbar med habilitering i vatten/bassäng för personer med funktionsnedsättning.

Simklubben Poseidon och Swedish Center for Aquatic Research i Lund samarbetar med Furuboda kring projektet Nelms Metod. Projektet ska utveckla en metod (Nelms metod) som använder vatten som ett terapeutiskt verktyg för att öka rörelseförmågan och öka sensorisk medvetenhet i vattnet för personer med funktionsvariationer (för barn, unga och vuxna). Målet är även att effekten ska uppnås på land. Detta är unikt och nyskapande, och detta sätt att jobba på finns inte i Sverige i dag, och troligen inte på världsbasis heller. Vi tror denna metodik kan bli vägledande för hur en jobbar med habilitering i vatten/bassäng för personer med funktionsnedsättning. I projektet är Furuboda Simhall viktig – då delar av projektets verksamhet försiggår i simhallen och med personal från Furuboda folkhögskola.

Jag vet att flera grupper och organisationer från hela kommunen åker till Furuboda och badar. Låt Furubodas simhall få fortsatta att vara en simhall som möjliggör rörelse, utveckling och glädje både för den gruppen som behöver det mest, men också alla oss andra.

Hilde Hansen

Projektledare Nelms metod

Simklubben Poseidon

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.