GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vad har ditt julbord och nyårssupé för solfaktor?

Utan solen skulle det inte finnas liv på jorden. Allt vi äter får sin energi från solen, men ibland krånglar människan till det.
Publicerad 25 december 2017
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vad har ditt julbord och nyårssupé för solfaktor, undrar insändarskribenten.
Vad har ditt julbord och nyårssupé för solfaktor, undrar insändarskribenten.
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Det som växer av sig själv i naturen har givetvis högsta solfaktorn, gräs, örter, ris, buskar, grenar och alla djur som livnär sig på vegetabilierna – och varandra allt högre upp i näringskedjan. En klimatsmart och miljövänlig människa äter förstås bara det som kommer direkt från naturen, inklusive fisk och viltkött. Eller mat producerad inom gång- eller cykelavstånd.

I det gamla bondesamhället med självhushållning, betesdjur och fäbodar så tillsatte man en (1) energienhet och fick ut sju (7) enheter. I dagens konventionella jordbruk krävs sju (7) enheter, hittills mest fossil energi, för att få ut en (1) enda enhet. Snacka om förlust – solfaktor på minus!

I modern tid har det mesta av jordbearbetning, transporter och till exempel uppvärmning av växthus skett med hjälp av våra sinande oljeresurser. Vi använder mycket energi för att odla spannmål, djurfoder, rotfrukter, grönsaker med mera och dessutom föda upp djur under industriliknande former för att sedan transportera maten kors och tvärs över hela världen. Solfaktorn blir låg.

Egen odling av frukt och grönt med manuell bearbetning av jorden och närproducerat kött från naturbetesdjur – som dessutom ger den värdefulla gödseln som krävs för all odling – ger en solfaktor på topp.

Den som vill ha ett brett utbud av exotisk och vegetarisk mat året runt förutsätter att både odling i växthus och transporter inom landet och runt hela världen fungerar, solfaktorn sjunker drastiskt.

Nu kommer nästa steg – kött odlat i laboratorier och uppfödning av insekter för människoföda. Hur många energienheter/arbetstimmar måste till för att få fram en (1) enhet där? Har någon räknat på totala energiåtgången?

Att vara ”Svegan” innebär att så långt det är möjligt alltid välja svenska råvaror. Att dessutom välja de varor som är i säsong, det höjer automatiskt solfaktorn ännu mera. Samma tänk gäller givetvis trä- och textilfibrer och annat vi använder dagligen, förnyelsebara råvaror har hög solfaktor!

Hur mycket energi har gått åt för att producera och transportera maten du har framför dig under helgerna? Vad har julbordet och nyårssupén hos dig för solfaktor?

För Landsbygdspartiet oberoende

Tjern Inga Wall

Särna

Läs mer