1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sjukvårdens hierarki blir extra tydlig nu

Vi befinner oss mitt i en pandemi. En helt ny och okänd situation som alla förhåller sig till på olika sätt. Vissa har börjat hamstra, en del arbetar hemifrån av olika anledningar men stora personalgrupper måste befinna sig på arbetet. En sådan yrkesgrupp är den som arbetar med vård och omsorg. En grupp som levt lite i skymundan men som nu hyllas av massorna när de kämpar mot det virus som hotar oss själva och våra nära och kära, skriver Kommunals huvudskyddsombud i Skåne, Ylva Månsson.
Ett exempel från primärvården, där skiljer det 1 000 kronor i extraersättning mellan tre olika yrkeskategorier som arbetar på regionens helgmottagningar.
Foto: Bertil Ericson / TT

Arbetet de ska utföra med minsta möjliga skyddsutrustning därför att någon har suttit och räknat ut vad och hur mycket som behövs och talar om för oss att vi måste hålla igen eftersom det inte finns tillräckligt mycket utrustning för att personalen ska vara helt skyddad.

Därför har både vårdpersonal och våra äldre på olika boenden blivit smittade av covid- 19.

Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vems fel? För visst vill vi ha någon att skylla på? Frågan är bara; vad hjälper det?

quote
Tyvärr blir det ändå tydligt att det finns en klar hierarki inom sjukvården där Region Skåne återigen väljer att premiera yrkesgrupper med högre status...

Nu är vi i det här tillsammans och jag ser att alla, både vårdpersonal och arbetsgivare arbetar efter bästa förmåga med de resurser som finns.

Tyvärr blir det ändå tydligt att det finns en klar hierarki inom sjukvården där Region Skåne återigen väljer att premiera yrkesgrupper med högre status som arbetar med covidpatienter trots att våra undersköterskor arbetar med samma patienter under samma förhållanden.

För att visa på ett exempel i primärvård skiljer det 1 000 kronor i extraersättning mellan tre olika yrkeskategorier som arbetar på regionens helgmottagningar, där undersköterskor och medicinska sekreterare ligger i botten.

Hur kan Region Skåne försvara detta?

Alla yrkeskategorier är beroende av varandra och det är en skam av förvaltningsledningar att så tydligt göra skillnad på yrkesgrupper och kunskap när de arbetar med samma patienter!

Det finns redan en lönedifferens så varför spä på den ändå mer?

Apropå själva coronapandemin så är den långt ifrån över här i Skåne.

Jag tycker mig se en stegring i statistiken över smittade samt sjukhusvårdade patienter, vilken ändå legat ganska stabil sedan två veckor men nu börjar sticka iväg och idag är uppe i snart 90 sjukhusvårdade mot tidigare cirka 70-75 de senaste veckorna.

quote
Jag blir också uppgiven när jag hör att man i fikarum inom vården inte har gjort någon förändring utan alla sitter bredvid varandra precis som förut.

Tyvärr är det vi själva som kanske slappnar av eller inte tar riskerna på allvar.

Som jag ser det är vi ganska duktiga när vi är i offentliga sammanhang till exempel när vi handlar, men vi börjar åter bli fler i sociala sammanhang. Jag blir också uppgiven när jag hör att man i fikarum inom vården inte har gjort någon förändring utan alla sitter bredvid varandra precis som förut. Måtte detta vara sällsynt!

Kontentan av detta inlägg riktat till Region Skåne är:

Hylla gärna all personal som arbetar inom vården men diskriminera inte genom att ekonomiskt visa att viss personal är viktigare än annan. Jämlik ersättning till alla som arbetar med samma patienter!

Till övriga som läser detta: Tag hand om er och era kära, håll avstånd i alla sammanhang, tvätta händerna och visa kärlek till dina nära för imorgon kan det vara för sent.

Ylva Månsson

Huvudskyddsombud

Kommunal Skåne

Läs mer

Kristianstad

Cyklist påkörd av bilist – åkte upp på motorhuven

Blåljuspersonal larmades till Gustaf Hellströms väg.

Östra Göinge

Brott: Kassaskåp stulet vid inbrott

Tjuvar tog sig in i Ica-butik.

Östra Göinge

Brott: Man rånad vid tågstation

Tre okända gärningsmän dök upp och hotade offret.

KHK-KRISEN

Kastas ut ur hockeyallsvenskan – ”dödar elithockeyn i Blekinge”

Klubben har en sista chans

Åhus

Pandemi och inställd beachhandboll – så har det gått för krogarna

”Tyvärr är det tabu. Man får liksom inte vara kritisk mot beachhandbollen.”

Sport

Sunneborn slog svenskt rekord i Kristianstad

”Fan va skönt”