Annons

Ska hörapparaten behöva bli liggande i byrålådan?

Hörapparater finns i många olika fabrikat och utförande. De har små batterier, knappar, filter, slangar och öronmusslor/domer. Hörapparaterna behöver underhållas löpande med batteribyte, filterbyte, rengöring av öronmusslan från vax. Slangen mellan hörapparat och öronmussla behöver bytas regelbundet. Den lilla luftkanalen in till hörselgången behöver rensas med en "typ" fisklina. Allt detta är inte lätt att göra eller hålla reda på för många äldre. Utan hjälp och stöd finns det risk att hörapparaten blir liggande i byrålådan, skriver Sven-Eric Andersson, Näsum
Hörselhjälp • Publicerad 17 februari 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hörapparaterkommer i många former.
Hörapparaterkommer i många former.Foto: Mats Holmertz

Just när man blir äldre är det många som får en syn/hörselnedsättning. Idag har mer än var tredje person mellan 65 och 74 år nedsatt hörsel. Vid 85 år är det mer än varannan som hör dåligt.

Det är många och det är något som vi måste föra fram i alla sammanhang. För det är i den åldern som man kanske bor på ett äldreboende och behöver mer hjälp och stöd. Eller om man fortfarande bor kvar i sin bostad, att det även här finns kommunala stödpersoner med syn/hörselkunskap som kan träna användandet av syn-och hörselhjälpmedel samt förmedla kontakten med syn och hörselvård.

En hörapparat kräver underhåll, det kan man behöva hjälp med.
En hörapparat kräver underhåll, det kan man behöva hjälp med.
”Äldre syn och hörselskadade som får hjälp till självhjälp kan fortsätta vara delaktiga och självständigt klara sina dagliga liv håller sig friska betydligt längre.”
Annons

Äldre syn och hörselskadade som får hjälp till självhjälp kan fortsätta vara delaktiga och självständigt klara sina dagliga liv håller sig friska betydligt längre. Detta är ett effektivt sätt att förebygga ohälsa visar entydig forskning.

Jag tror inte att det finns något som är så viktigt som att kunna kommunicera med andra. Det är ju när man gör det som man får en klarhet i sin egen identitet men också får en bild av vad andra tycker. Det betyder oerhört mycket för självkänslan. När man blir avstängd från möjligheten att kommunicera får det väldigt negativa konsekvenser. Det är konstaterat vanligt med psykosomatiska sjukdomar för den som hör dåligt. Det beror på att man får spänna sig för att höra. Man får vara på alerten hela tiden, man blir trött och det kan också leda till att man drar sig tillbaka från umgänge och det är inte bra för någon. Man drabbas av "kommunikationsundernäring". Det i sin tur kan leda till depression och påskynda utvecklingen av demenssjukdomar.

”Att ha ha personal med syn-och hörselkunskap i kommunen är dessutom ett effektivt sätt att hålla nere omsorgskostnader. Den som får hjälp och stöd kan fortsätta att bo kvar i egna bostaden.”
Lena Adelsohn Liljeroth (M) före detta kultur- och idrottsminister, har en hörselskada och använder hörapparat.
Lena Adelsohn Liljeroth (M) före detta kultur- och idrottsminister, har en hörselskada och använder hörapparat.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Det finns 1,6 miljoner hörselskadade och 120 000 synskadade i Sverige. Det vet man genom SCB:s statistik, Socialstyrelsen och Hörselskadades Riksförbunds egna undersökningar.

Behovet av syn-och hörselinstruktörer kommer att öka allt eftersom vi blir allt fler äldre i samhället. Att ha ha personal med syn-och hörselkunskap i kommunen är dessutom ett effektivt sätt att hålla nere omsorgskostnader. Den som får hjälp och stöd kan fortsätta att bo kvar i egna bostaden. För omsorgspersonal kan syn -och hörselkunskap vara en meriterande yrkeskompetens.

Sven-Eric Andersson

Näsum

Annons
Annons
Annons
Annons