unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Ska jag behöva flytta till Norge för att få vård?

Tänk att behöva vara rädd för att det som i första hand, vid allvarlig sjukdom, erbjuds är palliativ vård. Ska jag behöva flytta till Norge för att få trygg äldrevård?
”Nedmonteringen av äldreboendet i Sverige verkar ha pågått under 30 år.” (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)
”Nedmonteringen av äldreboendet i Sverige verkar ha pågått under 30 år.” (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)
Foto: Pontus Lundahl/TT
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Nu när jag fyllt 70 har jag blivit varse att det där med äldrevård även kan komma att gälla mig. Det skrämmer mig efter allt som har hänt det senaste året.

Särskilt alla dessa dödsfall inom svensk äldrevård, i klar motsats till hur det varit i bland annat Norge. Tänk att behöva vara rädd för att det som i första hand, vid allvarlig sjukdom, erbjuds är palliativ vård.

Det är nog inget nytt egentligen. För 15 år sedan, på det fantastiska Fjällbacka med sin underbara personal, fick min gamla mor en propp i benet. Kunde det komma en läkare till Fjällbacka? Nej det var inte möjligt. Sjuksköterskan kom bara vissa dagar. Jag fick ta mor i bilen i CSK.

Ok för mig, men det var ju hemskt för min gamla, förvirrade mor, som hade så ont.

Läkaren på akuten sa att detta löser vi med mediciner annars får ni komma tillbaka. Inte ens när döden närmade sig kunde det komma en läkare. Först när hon var hon var död kom läkaren för att konstatera dödsfallet.

Nedmonteringen av äldreboendet i Sverige verkar ha pågått under 30 år. Det är alltså många regeringar som har ett tungt ansvar för läget men vi har haft flest S-regeringar under denna period.

Vad gör då vår nuvarande regering åt saken. Det verkar inte vara så mycket. Jag skulle vilja höra att:

1. inom två år ska alla äldreboende ha tillgång till en egen läkare.

2. inom två år ska vi ha tre gånger så många sjuksköterskor inom äldrevården.

3. inom två år ska alla som jobbar inom äldrevården få bättre anställningsförhållanden. Ni har tiden på er fram till nästa val, annars hoppas jag på en ny regering som tar sitt ansvar på allvar.

Det är mycket andras fel. Det är regionernas fel att det inte fanns tillräckligt med skyddsutrustning. Det är regionerna som ansvarar för att vi blir vaccinerade. Det är samma som mycket annat som är nationella frågor; sjukvården som bör vara lika över hela landet, skolan som också bör vara lika över hela landet. Där har regeringarna avsagt sig sitt ansvar. Det är regioner och kommuner som är huvudmannen. Skäll på dom.

Det här leder ju också till våra orättvisa skatter. De som bor i Vellinge eller Djursholm betalar mycket mindre i skatt än de i Dorotea eller varför inte i Norra Skåne.

Det är många som avlidit av covid-19 på våra svenska äldreboenden. Jag hoppas nu att det pekas ut ett antal personer inom våra politiska system som ansvariga. Titta även på LO som verkar ha varit helt ointresserade av sina medlemmars anställningsförhållanden.

Jag tror många ansvariga nu hukar och hoppas på att detta ska blåsa över. Blir det så är det inte bra. Om inte ansvaret klarläggs kommer det att upprepas och fortsätta. Hur många kan ha avlidit av vanlig säsongsinfluensa under tidigare år? Agera nu? Jag vill inte flytta till Norge.

Göran Carlson, pensionärsaktivist

Läs mer