unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Ska vi som behöver bredband flytta härifrån?

Öppet brev till ansvariga för bredbandsutbyggnad i Kristianstads kommun. Och jag ser fram emot ett positivt svar – med ett besked.
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Sedan ett år tillbaka har vi en pandemi som gjort det extra tydligt hur beroende av teknik och bredband vi i Sverige har blivit.

Nu har det också för mig personligen blivit tydligt vilken tur jag har som inte bor i Kristianstads kommun, utan i Lunds kommun, eftersom tillgången till bra uppkoppling är så mycket större i Lund.

Under pandemin har arbete hemma blivit ett alternativ och den uppkoppling jag har i hemmet i Lund är mycket god. Jag arbetar sedan sju år i Kristianstads kommun och pendlingen är dryg, dyr, tidsödande och bidrar till miljöförstöringen, varför en flytt närmare jobbet hade varit att föredra.

Min sambo och jag har även ett hus i Kristianstads kommun, men kommunen har med sitt sjabbel och förseningar kring fiberutbyggnad visat att våra (goda) skatteintäkter mycket hellre bör stanna i Lund än flytta till Kristianstad. Huset i Kristianstads kommun råkar nämligen ligga 1,5 kilometer utanför en by dit man dragit fiber för några år sedan.

För att vi boende utanför byn ska få samma grundläggande service som boende inne i byn krävs, enligt kommunen, en viss procentsats av intressenter och i denna procentsats har man räknat in de fastigheter med fritidshus, vilka mycket sällan bebos av ägarna och där dessa inte visat intresse för inkoppling av fiber.

quote
Vill ni hellre att vi fortsätter gynna Lunds kommun därför att ni vägrar bygga ut fiber?

Alltså kan Kristianstads kommun med gott samvete (?) fortsätta år efter år att hävda det oekonomiska i utbyggnad för oss och övriga runt byn som nu väntat alltför länge på att få tillgång till denna samhällsservice, som man har 1,5 kilometer bort.

Min enkla fråga till ansvariga för bredbandsutbyggnaden via fiber i Kristianstads kommun är: Vill ni att min sambo och jag ska kunna flytta till er kommun och bidra med våra skatteintäkter eller vill ni hellre att vi fortsätter gynna Lunds kommun därför att ni vägrar bygga ut fiber i hela Kristianstads kommun?

Jag ser fram emot ett positivt svar, med besked om mycket snar utbyggnad av fiber till hela Kristianstads kommun, av ansvarig politiker och tjänsteman.

Vänligen

Cecilia Landgren

Läs mer