Skamlig behandling av våra pensionärer

Den svenska generositeten i fråga om flykting/asylinvandringen har varit i princip gränslös. ”Sverige är ett rikt land” och ”vi har råd” är argument som mantralikt har upprepats. Men frikostigheten gäller inte de svenska pensionärerna.
Debatt • Publicerad 7 september 2018
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Enligt Pensionsmyndigheten finns i detta rika och välmående land närmare 250 000 fattigpensionärer − flest i hela Norden. Med EU-mått mätt blir det ännu värre: Eurostat räknar med att 355 000 svenska pensionärer lever under fattigdomsgränsen. Dessutom ökar antalet hemlösa pensionärer som på grund av förändrade omständigheter, till exempel skilsmässa, tvingas leva sina liv sina liv på gatan där risken för brott är stor.

Denna styvmoderliga behandling av människor som har arbetat hela sina liv och byggt upp det svenska välståndet anser vi Sverigedemokrater vara en stor skam. Att många av våra pensionärer får välja bort mediciner och tandläkarbesök är ovärdigt − inte minst då med tanke på att människor som vistas illegalt i landet erbjuds sjuk- och tandvård för bara en 50-lapp.

Vårt parti har länge krävt förbättrade villkor för pensionärerna. Att regeringen sänker pensionärskatten från årsskiftet för att sedan avskaffa den till 2020 är bra. Men detta skulle ha gjorts för länge sedan och enligt vår budget skulle denna orättvisa skatt kunna ha slopats redan i år. Vi vill också se en tioprocentig höjning av garantipensionen, vilket innebär en tusenlapp mer i plånboken, liksom en höjning av tandvårdsbidrag och bostadstillägg, där vi vill höja även det sistnämnda med tusen kronor. Ett annat skandalöst problem som drabbar de svenska seniorerna är att en skrämmande stor del av personalen i hemtjänsten inte kan tala svenska!

Flera incidenter har redan inträffat på grund obefintliga krav på de anställdas kunskaper i svenska. Det kan inte vara meningen att våra äldre inte ska kunna göra sig förstådda. Här har vi Sverigedemokrater ett oeftergivligt krav, så självklart att det inte ens borde sägas: hemtjänstpersonalen måste kunna svenska. Att så inte är fallet är ett flagrant uttryck för bristande omsorg och respekt för våra äldre.

Sveriges pensionärer har sedan länge satts på undantag. Det är dags att vi ger dem den respekt och de ekonomiska förutsättningar de förtjänar. Pensionärerna har byggt vårt land, och för detta skall de hedras, inte straffas.

Patrik Jönsson

Regionråd

Sverigedemokraterna Region Skåne