Skåne behöver nya energilösningar

Energiförsörjning Artikeln publicerades
Vindkraftverk på rad.
Foto: Johan Nilsson/TT
Vindkraftverk på rad.

”Ring, klocka, ring”, orden inleder Alfred Tennysons dikt Nyårsklockan. Denna gång var det Lena Endre som vid tolvslaget läste den på Skansen. Det är något särskilt med dikten: förväntan inför det nya, samtidigt som det gamla läggs bakom oss. För Centerpartiet är det en viktig princip. Nya lösningar och innovationer som för utvecklingen framåt. Det gäller inte minst på energiområdet, skriver tre regionpolitiker från Centerpartiet.

Vi vill använda energikällor som är bra för klimatet och som inte orsakar miljöproblem. Det är en av anledningarna till att vi inte vill ha kärnkraft som är förknippad med uranbrytning, risk för olyckor och osäkerhet vid slutförvaring.

Den energiöverenskommelse som var tänkt att gälla många år framöver och ge energibranschen stabilitet och tydliga spelregler har tyvärr lämnats av flera partier så tidigt som bara tre år efter att den ingåtts. Överenskommelsen innebar att det var möjligt att bygga ny kärnkraft, men att det skulle ske utan statliga subventioner. Det tycker vi är rimligt. Kärnkraften ska stå för sina egna kostnader. Det kommer vi att fortsätta driva på för. Varför bli kvar i det gamla?

Region Skåne behöver agera förebild i miljöarbetet. Det kan regionen göra på många sätt.
Solceller på taket. Kanske en lösning för Region Skåne.
Foto: Johan Nilsson/TT
Solceller på taket. Kanske en lösning för Region Skåne.

Redan idag står den förnyelsebara vattenkraften, vindkraften och biokraften för 60 procent av Sveriges energiproduktion. Det är bra, men det behöver öka. På ett lokalt plan kan Region Skåne hjälpa till.

Centerpartiet i Skåne vill att Region Skåne som stor aktör på den skånska marknaden ska titta på om det inte är möjligt att börja producera solenergi. Det skulle enkelt kunna ske genom att placera ut solcellspaneler på regionens många byggnader. Solceller på till exempel vårdcentraler, sjukhus, kontor och bussdepåer skulle inte bara öka mängden förnybar energi som producerades. Det skulle också innebära att mer el producerades i Skåne och därmed hjälpa till att bota effektbristen som funnits här. Som centerpartister gillar vi också tanken på närproducerad el.

För Centerpartiet är det självklart att Region Skåne i så stor utsträckning som möjligt ska vara fri från fossila energikällor och material.

Region Skåne behöver agera förebild i miljöarbetet. Det kan regionen göra på många sätt. Sedan tidigare har vi drivit på för att svenska djur- och växtskyddsregler ska gälla vid upphandling och verkat för närproducerade livsmedel för att bland annat minska transportutsläppen. Att börja producera solenergi är ett annat.

För Centerpartiet är det självklart att Region Skåne i så stor utsträckning som möjligt ska vara fri från fossila energikällor och material. För att återknyta till Nyårsklockan: ”Ring in det nya och ring ut det gamla.” Det gäller inte bara det nya året, utan även energilösningar.

Annette Linander (C)

regionråd och gruppledare

Anneli Kihlstrand (C)

ledamot, regionala utvecklingsnämnden

Ola Olsson (C)

ledamot, regionala utvecklingsnämnden

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.