unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Skåne behöver nya energilösningar

”Ring, klocka, ring”, orden inleder Alfred Tennysons dikt Nyårsklockan. Denna gång var det Lena Endre som vid tolvslaget läste den på Skansen. Det är något särskilt med dikten: förväntan inför det nya, samtidigt som det gamla läggs bakom oss. För Centerpartiet är det en viktig princip. Nya lösningar och innovationer som för utvecklingen framåt. Det gäller inte minst på energiområdet, skriver tre regionpolitiker från Centerpartiet.
Vindkraftverk på rad.
Vindkraftverk på rad.
Foto: Johan Nilsson/TT
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vi vill använda energikällor som är bra för klimatet och som inte orsakar miljöproblem. Det är en av anledningarna till att vi inte vill ha kärnkraft som är förknippad med uranbrytning, risk för olyckor och osäkerhet vid slutförvaring.

Den energiöverenskommelse som var tänkt att gälla många år framöver och ge energibranschen stabilitet och tydliga spelregler har tyvärr lämnats av flera partier så tidigt som bara tre år efter att den ingåtts. Överenskommelsen innebar att det var möjligt att bygga ny kärnkraft, men att det skulle ske utan statliga subventioner. Det tycker vi är rimligt. Kärnkraften ska stå för sina egna kostnader. Det kommer vi att fortsätta driva på för. Varför bli kvar i det gamla?

quote
Region Skåne behöver agera förebild i miljöarbetet. Det kan regionen göra på många sätt.
Solceller på taket. Kanske en lösning för Region Skåne.
Solceller på taket. Kanske en lösning för Region Skåne.
Foto: Johan Nilsson/TT

Redan idag står den förnyelsebara vattenkraften, vindkraften och biokraften för 60 procent av Sveriges energiproduktion. Det är bra, men det behöver öka. På ett lokalt plan kan Region Skåne hjälpa till.

Centerpartiet i Skåne vill att Region Skåne som stor aktör på den skånska marknaden ska titta på om det inte är möjligt att börja producera solenergi. Det skulle enkelt kunna ske genom att placera ut solcellspaneler på regionens många byggnader. Solceller på till exempel vårdcentraler, sjukhus, kontor och bussdepåer skulle inte bara öka mängden förnybar energi som producerades. Det skulle också innebära att mer el producerades i Skåne och därmed hjälpa till att bota effektbristen som funnits här. Som centerpartister gillar vi också tanken på närproducerad el.

quote
För Centerpartiet är det självklart att Region Skåne i så stor utsträckning som möjligt ska vara fri från fossila energikällor och material.

Region Skåne behöver agera förebild i miljöarbetet. Det kan regionen göra på många sätt. Sedan tidigare har vi drivit på för att svenska djur- och växtskyddsregler ska gälla vid upphandling och verkat för närproducerade livsmedel för att bland annat minska transportutsläppen. Att börja producera solenergi är ett annat.

För Centerpartiet är det självklart att Region Skåne i så stor utsträckning som möjligt ska vara fri från fossila energikällor och material. För att återknyta till Nyårsklockan: ”Ring in det nya och ring ut det gamla.” Det gäller inte bara det nya året, utan även energilösningar.

Annette Linander (C)

regionråd och gruppledare

Anneli Kihlstrand (C)

ledamot, regionala utvecklingsnämnden

Ola Olsson (C)

ledamot, regionala utvecklingsnämnden

Läs mer

Arkivbild.

Kristianstad

Olycka: Två bilar krockade mitt i by – förare bötfälld

SOS larmades klockan 17.11.

”Proaktiv åtgärd”: 500 hushåll uppmanas att koka sitt dricksvatten

Kristianstad

”Proaktiv åtgärd”: 500 hushåll uppmanas att koka sitt dricksvatten

De som har kommunalt vatten i Ekestad, Arkelstorp och längs vägen däremellan uppmanas att koka vattnet innan de dricker det eller använder det i matlagning.

Man ska ha våldtagit barn i sin bostad

Nyheter

Man ska ha våldtagit barn i sin bostad

Häktades på måndagen.

Käftsmällen: Mjällby tappade poäng på stopptid

Live

Käftsmällen: Mjällby tappade poäng på stopptid

Bladetsporten direktrapporterade.

Arkivbild.

Kristianstad

Räddningspådrag stoppade trafiken på E22

Flera personer ringde och larmade.

Tisdag: Här ser du IFK Kristianstad-KS Azoty-Pulawy

Sport

Tisdag: Här ser du IFK Kristianstad-KS Azoty-Pulawy

Tisdagen den 29 september tar IFK Kristianstad emot KS Azoty-Pulawy i Kristianstad Arena.