Skånes vindkraft är viktig för klimatet

Skåne hamnar på andra plats på Vindkraftslistan, en ranking av Sveriges 21 län utifrån hur mycket som installerats i länet. I länet finns det nu 379 vindkraftverk med en total effekt om 490 megawatt (MW). Det pressar elpriset och , skriver Annika Helker Lundström.
Debatt • Publicerad 13 januari 2014
Vindkraften i Skåne är en viktig del i energiomställningen skriver debattskribenten.
Vindkraften i Skåne är en viktig del i energiomställningen skriver debattskribenten.Foto: Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

För att vi ska nå riksdagens mål för förnybar elproduktion måste det genomföras nödvändiga justeringar i det så kallade elcertifikatsystemet.

Vindkraften i Skåne är en viktig del i energiomställningen. Den bidrar till att pressa elpriset för svenska konsumenter samtidigt som elexporten leder till minskade klimatutsläpp i våra grannländer. På så sätt möter den samlade svenska vindkraftsproduktionen det ständigt växande klimathotet.

Utbyggnaden av vindkraft bidrar också till att stärka svensk ekonomi och öka konkurrensen på elmarknaden. Vindkraften ger större möjligheter till lokalt ägande, och såväl kommuner och företag som privatpersoner kan delta i utbyggnaden av den förnybara elen. Detta kan bidra till en tryggare elförsörjning och sänkta elkostnader.

Under det senaste året har vindkraften producerat drygt 9 TWh el, vilket kan jämföras med 7,1 TWh under 2012. Den ökade produktionen beror främst på att det installerades många nya vindkraftverk i hela landet. Ett nytt vindkraftverk producerar nästan dubbelt så mycket el som för bara några år sedan.

Denna utbyggnad har möjliggjorts av det marknadsbaserade elcertifikatsystemet, som syftar till att bygga ut den förnybara elproduktionen. Elcertifikatsystemet har fungerat väl under dess första tio år och Sverige har lyckats bygga ut den förnybara elen till lägre kostnader för konsumenterna än något annat land i Europa. Systemet är dock konstruerat så att det finns en direkt koppling mellan konsumenternas elförbrukning och utbyggnaden av den förnybara elproduktionen. När elförbrukningen är lägre än Energimyndighetens prognos, som varit fallet under senare år, bromsas den förnybara elproduktionen.

Energimyndigheten bör under sin pågående översyn justera systemet, så att vi uppnår riksdagens mål för förnybar elproduktion. Det innebär visserligen att de svenska elkonsumenternas kostnader för stödet till förnybar elproduktion ökar något. Men samtidigt pressar den ökade elproduktionen ner priserna på el, och sammantaget blir genomsnittskostnaden för elkunden lägre.

Utbyggnaden av vindkraft och annan förnybar el ökar konkurrensen på elmarknaden. Det finns inte bara starka klimat- och försörjningspolitiska skäl för en fortsatt stor utbyggnad av vindkraften, utan detta är också lönsamt för elkonsumenterna i Skåne.

Mikael Hallqvist
Annika Helker Lundström, Vd Svensk Vindenergi
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.