GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Skåningarna mår allt sämre och rör sig för lite

Vi mår bra av att röra på oss, men allt fler av skåningarna mår sämre och rör sig mindre. Hög arbetslöshet, socialt utanförskap och ojämlikhet i hälsa är utmaningar som vi kan och måste lösa.
Hälsa • Publicerad 26 juli 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är viktigt att rörelseglädjen grundläggs tidigt hos våra barn- och ungdomar för att öka chansen att de fortsätter röra på sig som vuxna.
Det är viktigt att rörelseglädjen grundläggs tidigt hos våra barn- och ungdomar för att öka chansen att de fortsätter röra på sig som vuxna.
Foto: Ørn E. Borgen

Allt fler av skåningarna mår sämre och rör sig mindre. Men skillnaderna i hälsa i Skåne är stora, beroende på kön och utbildningsbakgrund, och det finns tecken på att skillnaderna dessutom ökar. Därför har vi socialdemokrater lämnat in en motion med flera konkreta förslag på insatser för en bättre och mer jämlik folkhälsa. Region Skåne behöver göra mer förebyggande arbete för skåningarnas välmående.

Region Skånes senaste Folkhälsorapport visar på en utveckling mot försämrad psykisk hälsa hos yngre vuxna samt en ökad övervikt och fetma.

Den skånska sjukvården måste genomsyras av ett jämlikhetsperspektiv för att möjliggöra en utjämning av skillnaderna i hälsa. Men det krävs också andra hälsofrämjande insatser i ett bredare perspektiv.

Det regionala folkhälsoarbetet med insatser för att öka rörelse och minska utanförskap och arbetslöshet är mycket viktigt. Det krävs att samhällets olika aktörer agerar och samarbetar för att ge alla människor förutsättningar för en god hälsa.

Vi vill därför att Region Skåne antar gemensamma målsättningar för folkhälsoinsatser. En regional folkhälsostrategi skulle komplettera och konkretisera de övergripande målsättningar som fastställs i den regionala utvecklingsstrategin och möjliggöra insatser på mer detaljerad nivå.

Vi mår bra av att röra på oss. Vi vet att motion och rörelse ger både fysiska och psykiska positiva effekter. Det är därför bekymmersamt med den utveckling av mer stillasittande som vi ser.

Särskilt allvarligt är att en rapport från Centrum för idrottsforskning visar att de flesta barn och unga som deltar i idrottsföreningars aktiviteter kommer från ekonomiskt starka hem. Det är också stor skillnad på idrottsföreningarnas förmåga att bidra till inkludering.

”Alliansstyret saknar allt för ofta jämlikhetsperspektivet och ger folkhälsoarbetet för lite resurser.”

Det är viktigt att rörelseglädjen grundläggs tidigt hos våra barn- och ungdomar för att öka chansen att de fortsätter röra på sig som vuxna. Region Skåne behöver därför öka insatserna för få dem att röra på sig mer och samarbeta tätare med både kommuner och det skånska föreningslivet för detta.

De förebyggande folkhälsoinsatserna är viktiga. Alliansstyret saknar allt för ofta jämlikhetsperspektivet och ger folkhälsoarbetet för lite resurser. Psykisk hälsa och välmående bland unga är prioriterat för bidragen till de ideella föreningarna, men nivåerna på bidragen är för låga. De ideella föreningarna gör ett väldigt viktigt arbete med aktiviteter och insatser för de som behöver det mest. Med mer resurser kan vi nå fler barn och ungdomar.

Vi vill att insatserna ses över och utvecklas. Nuvarande projekt med goda resultat bör skalas upp och nya projekt och samarbeten som främjar rörelse, föreningsliv och god hälsa bland unga från socioekonomiskt svaga hem bör startas.

En god folkhälsa skapar förutsättningar för en hållbar utveckling av samhället. Det finns mycket som är fantastiskt i Skåne, men samtidigt finns också utmaningar i form av hög arbetslöshet, socialt utanförskap och ojämlikhet i hälsa. Det här är utmaningar som vi kan och måste lösa.

Det vill vi göra tillsammans med föreningar och andra aktörer, med en gemensam folkhälsostrategi med tydliga målsättningar och med mer resurser till fler viktiga insatser.

Yvonne Augustin (S), andre vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.