Skottenborg ruvar vidare på sin historiska plats
Det ger en bild av romantisk nostalgi. Två toppiga tegeltak, lysande gul fasad och rödton i fönsterkarm. Huset fick sitt namn efter Thomas Andersson Skotte, han var borgmästare och hospitalföreståndare. Dagens arkitektur är 1700-tals stil rester av en krog som för 1 900 daler silvermynt såldes till sjömannen Anders Åberg. Han avancerade, köpte fler krogar och blev känd i societeten.
Blev medlem i skjutslaget med två hästar i stall. Under seklets gång var Skottenborg rivningshotat två gånger. Det var kronan som ville bygga ut fästningens södra bastion. Men man avstod och det var brist på pengar. Så 1800-tal och rivningshot Trefaldighetskyrkan behövde mer plats för begravning. Koleraepidemin skördade många offer.
Tobakslyckorna blev första kyrkogården när kyrkans tomt inte räckte till. Idag en vacker gravhällspark med gravering av namn under väderskydd. Sista rivningshotet var en förhandling mellan staden och kronan. Friherren och majoren Eugene Cederström tog uppdraget som museichef. Han blidkade staden med sitt förslag att rusta upp huset och själv få hyra det billigt.
Kristianstadsbladet skrev: Någon rivning inom den närmaste tiden syns icke föreligga, Drätselkammaren har genom ombud vid auktion inropat byggnaden. Efter honom kom Thorsten Andersson välkänd profil. Hans bostad var Skottenborg i över trettio år. Under hans tid blev tyghuset länsmuseum, hans intresse för arkeologi var stort. Säkert trivdes han i huset som ett antikt-kuriosa.
En framsynt tecknare ritade 1910 yttre miljö hundra år framåt. Det var i Kristianstadsposten med höghus av Chicagotyp och flygplan. På grindstolpen till ett staket en skylt med ordet museum. På Västra Vallgatan 34 finns en muralmålning kallad Rymdbruk och konstnären Kim Demåne har säkert fått ingivelse från den tidningens illustration. Idag är det Café Skottenborg. Jag lämnar den gröna bersån, ett tomt fat av våffeldoft och kaffe utan påtår. Åskmoln hopar sig över Hammarsjön.
Bengt Svensson
Kristianstad
”Dagens arkitektur är 1700-tals stil rester av en krog som för 1 900 daler silvermynt såldes till sjömannen Anders Åberg”