GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Skräckscenariot” borde ha fått tagit ännu mer plats

Svar på kommunalrådet Peter Johanssons debattinlägg ”Vallbygget ska inte styras av panik och skräckvisioner, publicerat den 24 juli.
Skyddsvallar • Publicerad 25 juli 2021 • Uppdaterad 26 juli 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Förödelsen är stor efter översvämningen i Liège i Belgien.
Förödelsen är stor efter översvämningen i Liège i Belgien.
Foto: Valentin Bianchi

Tack Peter Johansson för din redogörelse. En aning krismedvetande kan glädjande skönjas men läxor finns att lära såsom från det holländska ”Ruimte voor de Rivier” – inga norrländska floder där inte. Att skapa falsk trygghet är farligt och kan leda till panik.

En ödmjuk klok framtoning visar kommunens säkerhetschef Poppius i den förträffliga lördagsintervjun med KB. Han lyfter problemen med utslagen el, tele och kommunikation. Där krävs en plan B. Det krävs ökat krismedvetande i Kristianstad där medborgarna involveras och informeras.

Minns den panik som uppstod 2002. Vallar och skydd på plats i sista minuten. Senast för några år sedan beslöts enhälligt ändå skjuta fram färdigställandet av vallskyddet. Kort minne? Underhåll av dagvattensystem, brunnar, våtmarker, dämmen måste även inkluderas i en helhetssyn.

Vallplanerna innebär att det dröjer minst 20 år (2040 !) innan fullgott vallskydd finns. Krismedvetande? Huvudanledningen till långsamheten sägs vara prislappen på 1,6 miljarder. Erfarenhet visar att skador är mångfalt större än alla förebyggande åtgärder kostat. Kommunen har ändå ingen finansieringsplan för vallskyddet - stadens ödesfråga!

Att förlita sig på gynnsamt väder under 20 år när vi har så otacksamma naturliga förutsättningar är ansvarslöst.

Redan nu är klarlagt att ansvariga europeiska beslutsfattare inte förstod farorna eller valde att avstå från att agera tillräckligt kraftfullt i tid. De försöker nu politisera händelserna och skyller översvämningarna på långsamma ständigt pågående klimatförändringar trots att historien visar på upprepningar. I själva verket fanns brister i modern samhällsplanering och krismedvetande. Låt det bli avskräckande.

”Vi har ännu inget gott översvämningsskydd på nästan en generation oavsett om vattnet kommer nedströms, uppströms eller uppifrån.”

Varningssystem fanns men slutade fungera när både elektricitet, tele och därmed datorer och mobiler blev utslagna. Direktiv nådde inte fram till medborgarna. De grandiosa krisplanerna kunde inte sättas i verket. En plan B saknades.

Evakueringsplanerna för Kristianstad behöver göras allmänt tillgängliga på hushållsnivå och regelbundet kommuniceras och övas? Ett krismedvetande måste skapas.

Stadens pågående bostadsförtätning är oroväckande. Alltfler människor på en liten yta är en dålig idé som kommunen driver när förtätning av grönområden vore bäst . Översvämningshoten måste spela ännu större roll i planeringen. Vi har ännu inget gott översvämningsskydd på nästan en generation oavsett om vattnet kommer nedströms, uppströms eller uppifrån.

Arbetet med översvämningsskyddet i Kristianstad behöver göras transparent med statusrapport av ansvarigt kommunalråd varje månad till medborgare och kommunfullmäktige. Vi medborgare måste involveras och känna att beredskapen är god och att skyddet har högsta prio.

Kommunalrådet Johansson med kollegor bör ”Planera för det värsta och hoppas på det bästa” samt mångdubbla resurserna till Säkerhetsfunktion anser jag.

Många nu drabbade i Europa hade hoppats att ”skräckscenariot” fått ta ännu större plats i planering och beredskap.

Göran Samuelsson, Kristianstad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.