unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Sluta att hetsa mot en hel yrkeskår

Hur mycket dumhet och kritik ska omsorgspersonalen behöva utstå? De har slitit dag och natt mot coronan och för de äldres bästa.
Omsorgspersonalen har fått mycket kritik under pandemin.
Omsorgspersonalen har fått mycket kritik under pandemin.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag blir så illa berörd av all kritik som skrivs och sägs om omsorgspersonal. Tydligen är det fritt fram att bedriva hets mot en hel yrkeskår. Ett drev.

Inom alla yrken finns rötägg och missanpassade individer, som då omplaceras. Dessa kan eller får inte förstöra andras stolthet för sitt arbete.

Både besparingarna och det faktum att många tror att vårdbiträde- och undersköterskeyrket är lätta och enkla arbeten som alla kan klara av har åstadkommit stora brister och att man flyttar runt på personal som inte sköter sitt arbete istället för att avskeda.

Omsorgspersonalen fortsätter, trots spott och spe och dåligt rykte, att troget gå till sina arbeten och ta hand om de boende, kunderna. Personalen träffar ibland sina kunder mer än sin familj och givetvis har man känslomässiga band till de äldre. De vill och gör allt i sin makt att de äldre ska trivas och må bra.

Och så kom corona.

På många äldreboenden fick inte personalen använda skyddsutrustning i början av pandemin. Sedan blev det begränsad användning vid misstanke om covid-19, i väntan på provsvar.

Boende hade även öppet för besökare i värsta smitthärden. Det var besöksförbud emellanåt, men öppnades snabbt igen. Personalen fick gå i frontlinjen och lotsa besökarna fram och tillbaka, för att sedan träffa de äldre utan att ha skydd på sig.

Smittan kom in på många boenden, vilket personalen blev beskyllda för. Det skrevs att personalen var okunnig och oaktsam och de fick oförtjänt utstå trakasserier i medier och på öppen gata.

På sjukhusen var det annorlunda. Personalen där fick från början ordentlig skyddsutrustning. De blev hyllade och fick beröm och applåder och matlådor (vilket de givetvis är förtjänta av).

Nu svärtas omsorgspersonalen ner på nytt. Man skriver att sjukhuspersonalen längtar efter att få vaccinet och näst intill springer ner dörrarna för att få det. Man tar det utan protest för att man jobbar så nära coronasmittade.

Omsorgspersonalen, däremot, omskrivs som tröga och okunniga. De vill inte ta vaccinet.

Hur mycket dumhet och kritik ska de behöva utstå? Omsorgspersonalen har slitit dag och natt mot coronan eller för att hålla den borta från de äldre, trots att de själva blivit smittade.

Så omsorgspersonalen är väl värda beröm och en och annan applåd.

Birgitta Karlsson

Läs mer