Annons

Sluta bråka om slöjan – lagstifta om något viktigt

”Carolin Dahlman tar tillfället i akt på Fadime- och internationella dagen mot kvinnlig omskärelse, den 6 februari, att i smyg bana väg för ett slöjförbud”. Som boende i en kommun med en kritisk inställning till hedersförtryck, skriver Ulrika Lannér ett svar till ”Nej, vi slöjkritiker är inte rasister”.
Hedersförtryck • Publicerad 10 februari 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Modefotografering utanför Istanbul. Halima Aden, född i Somalia men uppväxt i USA är den första modellen i modevärlden som valt att bära hijab.
Modefotografering utanför Istanbul. Halima Aden, född i Somalia men uppväxt i USA är den första modellen i modevärlden som valt att bära hijab.Foto: Lefteris Pitarakis

Manifesterande mot hedersförtryck är en självklarhet på Fadimedagen för väldigt många fler än Carolin Dahlman. Det sociala trycket att bära slöja däremot kan jämföras med tvånget att gifta sig i vår kultur. (Har det någonsin varit lagstadgat?) Två generationer bort var detta ett tvång om man ville ha man och barn. De som valde att ha barn utan äktenskap riskerade skändning även offentligt. Ungefär som det skett med kvinnor som burit slöja offentligt i Köpenhamn. Eller som kan ske med väldigt unga föräldrar i Sverige när de är ute och går med sitt lilla barn i barnvagn. Det sociala trycket med att ha ring på fingret är numera utbytt mot frivillighet i de flesta sammanhang, undantaget de ortodoxa konservativa kristna. För muslimer är det däremot fortfarande självklart med giftermål.

”För en liberal i Kristianstad eller Sverige kan idag inte frågan om att bära hijab eller slöja vara en central huvudfråga”

För en liberal i Kristianstad eller Sverige kan idag inte frågan om att bära hijab eller slöja vara en central huvudfråga. Jag ska försöka förklara varför. Oavsett om ett land har en lag mot att bära ett visst klädesplagg, eller en viss huvudbonad för den delen, så har alla en fri vilja.

Annons

Det vi skulle kunna lagstifta strängare mot är istället generell, sexuell, hedersrelaterad eller könsbunden skändning. Skändning kan förekomma i grupper (mobbing), i familjen (förtryck av barn-individer) och på stan i form av kränkning av individer i offentlighet. Då blir det de som inskränker friheten som får gränsdragning, böter eller strängare straff. I stället för att som Carolin Dahlman insinuerar att det skulle vara en större frihet för en flicka att samhället istället för föräldrar bestämmer vad hon ska ha på sig eller inte!

”Vad vill du egentligen, utöka eller minska kvinnors rättigheter?”

Kvinnor och män i det svenska samhället har rätt att själva bestämma vad de ska ha på sig. Som jag tolkar Barnkonventionen så har även barnen rätt att kräva denna respekt. 2020 är Barnkonventionen lag i Sverige.

Slutligen en fråga till dig Carolin Dahlman: −Vad vill du egentligen, utöka eller minska kvinnors rättigheter? (Följdfrågan är: −Vill du att dessa rättigheter ska gälla alla kvinnor?)

Ulrika Lannér

Kristianstad

Svar: Jag har inte någonstans i min text nämnt slöjförbud. Förbud är något som jag som liberal är försiktig med, men lika kritisk som jag är emot politikers önskan att styra oss är jag mot när människor försöker begränsa och förhindra varandra.

Som feminist i Kristianstad och Sverige, i ett land där det numera bor väldigt många människor som lever i hederskulturer, är det därför självklart att höja rösten för att stödja individer, kämpa för deras frihet.

Du får ha vilka åsikter du vill men anklaga inte mig utifrån vad du har hittat på att jag tycker. Jag välkomnar en debatt kring det jag faktiskt har skrivit.

Carolin Dahlman

Politisk redaktör Kristianstadsbladet

Annons
Annons
Annons
Annons