Sluta fiska röster med förslag som ni vet att ni inte får igenom

Jag inleder mitt debattinlägg med en uppmaning till våra styrande i Sverige, den lyder: vakna från er Törnrosasömn, det är dags att göra skäl för arvodena och inte sova likt prinsessan i sagan i 100 år!
Brottslighet • Publicerad 5 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
De senaste veckorna har det vid flertalet tillfällen varit oroligt i Kristianstad.
De senaste veckorna har det vid flertalet tillfällen varit oroligt i Kristianstad.Foto: Martin Söderberg

Med denna uppmaning syftar jag självklart på den katastrofala utvecklingen när det gäller brottslighet, inte minst i Kristianstad. Det får vara slut på partipolitik och istället, gemensamt, fokusera på arbetet mot kriminaliteten.

Vi vill inte längre lyssna på politiska utspel som enbart är till för att värva röster i september. Till exempel är Anders Ygeman (S) mycket medveten om att hans utspel om att minska andelen invandrare i ett visst område inte kommer att godkännas från MP:s sida. Sådana utspel från såväl vänster som höger har vi genomskådat för länge sedan (hoppas jag).

Inte heller “hitte-på-lagar” som tillträdesförbud i affärer har någon effekt då endast 30 procent av anmälningarna blir godkända av tingsrätterna. Detta är bara ett sätt för politiken att visa på att man visst arbetar men som inte har någon reell effekt. Jag kan inte ösa med min kaffekopp om jag har översvämning i huset, nä då behöver jag betydligt kraftigare verktyg.

”Lägg partipolitiken åt sidan, sluta med ert röstfiske och ta tag i problem på riktigt innan det är för sent!”

Jag blir också undrande när jag i Kb/NSk läser intervjun med Kristianstads kommuns säkerhetschef som inte känner någon oro inför Stadskalaset utan menar att man fortsätter det förebyggande arbetet som tidigare. Jamen detta förebyggande arbete har ju uppenbarligen inte fungerat då vi läser om skjutningar, knivskärningar, rån, stölder och bedrägerier i stort sett dagligen. Varför inte göra hela city till en visitationszon? Då kunde man säkert plocka in ett antal vapen och därmed minska allt detta elände.

Svaret på denna fråga är förmodligen att lagen inte medger detta. Då tycker jag att det hög tid att stifta denna lag.

Vissa inom politiken har ju sneglat på våra danska grannar och uttryckt beundran för hur de har infört dessa zoner, så varför inte få ändan ur vagnen också i vårt land!? Eller är det inte förenligt med den personliga integriteten som vi får höra så ofta? Jag menar att det enbart skyddar de kriminella och jag är säker på att många fler än jag skulle kunna stå ut med detta om vi fick se konkreta åtgärder mot brottsligheten. Hur blev det till exempel med Tullens möjlighet att ha instrument för att känna igen återkommande fordon från annat land? Mig veterligen finns inte detta på plats och förslaget har kanske lagts åt sidan, vad vet jag?

Så tillbaka till min inledande uppmaning till de styrande: lägg partipolitiken åt sidan, sluta med ert röstfiske och ta tag i problem på riktigt innan det är för sent!

Johnny Hansson, Hammar