Sluta försvara dessa giriga brottslingar – de är inga svikna små barn

Jag blir så jävla trött på alla som skyller kriminalitet och våld på ”socioekonomiska” omständigheter. Och som säger att vi har ”svikit” dessa ungdomar som dras in i våld.
Kriminalitet • Publicerad 6 februari 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Unga män som mördar varandra i det som nu kallas utanförskapsområden, som Gamlegården, handlar inte om att samhället har svikit dem. De har fått allt gratis, men är beredd att mörda vem som helst för lite credd.
Unga män som mördar varandra i det som nu kallas utanförskapsområden, som Gamlegården, handlar inte om att samhället har svikit dem. De har fått allt gratis, men är beredd att mörda vem som helst för lite credd.Foto: Johan Nilsson/TT

Hur har vi svikit dem? De kommer hit och söker asyl, vi ger det till dem. De får en bostad och livstids försörjning. Bostadsbidrag, socialbidrag, barnbidrag, gratis sjukvård, gratis tandvård och gratis utbildning. Var svek vi?

Det antyds att vi låter dessa människor bo i ”ghetton”, och att det är synd om dem. Dessa bostadsområden byggdes inte för att låta invandrare bo i slummen. Dessa områden byggdes åt vanliga svenska arbetarfamiljer. Där planerades in allt som människor behöver. Affärer, bibliotek, skolor, idrottshallar och fritidsgårdar. Ingenting skiljer dessa bostadsområden från andra. Jo möjligtvis en sak. Om det nu har blivit ”socioekonomiskt utanförskap” i dessa områden så beror det på en sak. Att folk där inte arbetar! Det finns ingenting annat som skiljer deras områden från andra bostadsområden i våra städer.

”Nej mina vänner. Vi, samhället, har inte svikit dessa unga män. Det är de som svikit samhället!”

Jag växte själv upp på Näsby i Kristianstad. Det kallas nu för ett utanförskapsområde. När blev det det undrar nu alla? Jo när invandrarna blev i majoritet! Före det var det ingen som klagade på området. Vi hade allt vi behövde där, inklusive två fritidsgårdar. Men nu plötsligt behövs det fler fritidsgårdar. För annars börjar kidsen skjuta ihjäl varandra. Och alla andra också som råkar komma i vägen.

De har fått allt gratis. Ändå är de ”utsatta”. Nej mina vänner. Vi, samhället, har inte svikit dessa unga män. Det är de som svikit samhället! Så sluta leta orsaker att skylla på. Sluta att försvara dessa typer. Det är inga svikna små barn. Det är hårt kalkylerande giriga brottslingar. Med ett enormt våldskapital.

De är beredda att mörda vem som helst bara för att få lite ”credd” bland gängen. För att ha råd med dyra goosejackor och fina gymnastikskor. De är löjligt modemedvetna, dessa grabbar. Och fåfänga! Och totalt okänsliga för andras lidande.

Så för guds skull, sluta leta ursäkter åt dessa förbrytare.

Björn Sjöberg