Annons

Sluta kalla oss äldre för brukare!

Nu får det vara nog!
Ordbruk • Publicerad 28 november 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det  är vi äldre som äger frågan om vad vi vill bli kallade för, skriver debattören.
Det är vi äldre som äger frågan om vad vi vill bli kallade för, skriver debattören.Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Återigen måste vi å det bestämdaste tala om att vi äldre inte ska bli kallade brukare. Det är vi äldre som äger frågan vad vi vill bli kallade för. Blev glad idag när Lilian Lundbeck belyste detta i sin debattartikel.

Vi är så många äldre och då många av oss är i behov av hjälp inom omsorgen, så måste vi höja våra röster att personalen borde förstå bättre än att kalla oss brukare. Vi är inga missbrukare eller lantbrukare eller förbrukare och så vidare.

”Det kan väl inte vara så svårt att kalla en boende på ett äldreboende för just boende eller hyresgäst.”
Annons

Jag vet att det finns personal inom omsorgsverksamheten som inte alls använder sig av detta nedvärderande ord, men också personal både särskilt- och inom LSS som kallar sina boende för detta. Det finns personal som svarar att deras chefer har sagt att så ska de vara. ”Vi ska använda ordet brukare”. Pensionärsföreningen SPF har i Hässleholms kommun en överenskommelse med omsorgsförvaltningen att sluta kalla oss ”brukare.” Vill uppmana förvaltningschef och mellanchefer att meddela ut till sin personal att använda ett annat begrepp.

Det kan väl inte vara så svårt att kalla en boende på ett äldreboende för just boende eller hyresgäst. Ja de betalar faktiskt för hyra och mat. Så omsorgschefer och andra chefer rapportera till er personal, att nu tänker vi om. Läs gärna Socialstyrelsens användning av begreppet brukare.

Själv hoppas jag att jag aldrig behöver bo på ett särskilt boende utan att jag själv får bestämma vad jag ska bli kallad för.

Ingrid Magnusson, medlem i SPF Bjärnum

Annons
Annons
Annons
Annons