GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Snart finns det fler platser för barn som behöver nattis

Svar till ”Sams mamma” som väntar på plats på Lekholmens förskola och som skrev debattartikeln ”Utan nattisplats kan jag inte sköta mitt vårdjobb”, publicerad den 21 oktober.
Barnomsorg • Publicerad 25 oktober 2021 • Uppdaterad 26 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Förskola och fritids på obekväma tider har erbjudits i Kristianstads kommun på Lekholmens förskola i över trettio år nu.
Förskola och fritids på obekväma tider har erbjudits i Kristianstads kommun på Lekholmens förskola i över trettio år nu.
Foto: Tommy Svensson

Det är riktigt som det påpekas i insändaren att kommuner enligt lag inte behöver erbjuda omsorg på obekväma tider i förskola och skola. Det gör dock Kristianstads kommun.

Förskola och fritids på obekväma tider har erbjudits i Kristianstads kommun på Lekholmens förskola i över trettio år nu. Under den tiden har verksamheten på Lekholmen växt från några få platser och en avdelning på obekväma tider och nätter, till att omfatta så gott som samtliga barn inskrivna på Lekholmen.

Sedan våren 2019 bedrivs verksamheten i paviljonger i väntan på nya lokaler. Från våren 2019 till och med hösten 2021 har Lekholmen kunnat utöka antal barn och fritidselever i sin verksamhet och fördubbla antal platser på obekväma tider med hjälp av riktade statsbidrag. I skrivande stund är det 92 inskrivna barn och fritidselever på Lekholmens förskola.

”Verksamheten på Lekholmen befinner sig i en övergång då ”nattis” snart flyttar från tillfälliga paviljonger till en nybyggd förskola vid Tempotorget.”

Vi ser att efterfrågan på omsorg på obekväma tider ökar och fler anmäler sina barn till den kommunala kön. De flesta arbetar inom handeln, vården, omsorgen och andra serviceyrken. Merparten är ensamstående föräldrar.

Ambitionen har hela tiden varit att möta det behov som finns hos vårdnadshavare så gott som det går. Tyvärr uppstår det lägen där inte alla kan garanteras en plats på Lekholmen inom fyra månader vilket beror främst på antal redan inskrivna barn på helger och nätter.

Verksamheten på Lekholmen befinner sig i en övergång då ”nattis” snart flyttar från tillfälliga paviljonger till en nybyggd förskola vid Tempotorget.

Den efterlängtade flytten till Paletten är beräknad från februari månad 2022. Vår förhoppning är att fler barn och elever som behöver en plats på helger, kvällar och nätter då kan välkomnas till den nya förskolan.

Ruzica Stanojevic, rektor Lekholmens förskola

Åsa Hallén Olofsson, skolchef Skolområde Östra

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.