Annons

Sonesson fiskar röster men minns inte Alliansregeringen

Söndagen den 6 februari anlände en pamflett i min brevlåda. Avsändaren var Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande. En befogad misstanke är att den tilldelats samtliga skåningar.
Elpolitik • Publicerad 10 februari 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten reagerar på det hon anser är felaktigheter och röstfiske i det utskick från Moderaterna som landade i hennes brevlåda.
Insändarskribenten reagerar på det hon anser är felaktigheter och röstfiske i det utskick från Moderaterna som landade i hennes brevlåda.Foto: Johan Nilsson/TT

Att allt är regeringens fel är ju ett mantra hos Moderaterna och någon självinsikt vad de själva orsakat tycks inte finnas hos detta parti. Därför vill jag upplysa om en del.

Enligt Sonesson beror de höga priserna på 1. Nedläggning av kärnkraften. 2. Indelning i elprisområden 3. Skatten på el.

Annons

Sonesson vill inte tillstå att kärnkraften lades ner på marknadsmässiga grunder. Kärnkraften var olönsam och dyr. Han bortser från att kärnkraften är dyrare än andra energislag och dessutom farligare. Sonesson kan ju kontakta partikollegan Mikael Odenberg, före detta generaldirektör för Svenska Kraftnät, som anser att ”ingen normalt funtad människa vill bygga ut konventionell kärnkraft.”

”Sonesson tycks också ”glömt” att elprisområdena, som enligt Sonesson ”straffat skåningarna sedan de infördes”, inrättades 2011 av Alliansregeringen.”

Sonesson tycks också ”glömt” att elprisområdena, som enligt Sonesson ”straffat skåningarna sedan de infördes”, inrättades 2011 av Alliansregeringen. Sedan vill jag påminna om att det hittills högsta elpriset inträffade den 17 december 2009 och uppgick till 14, 6 kronor per kWh. Vill Sonesson berätta vilken regering som var ansvarig för detta! Även vintern 2010/2011 var elpriset i skyhögt och jämförbart med denna vinter. Det skulle vara intressant att veta vad den borgerliga regeringen vidtog för åtgärder för att hjälpa elkonsumenterna med notan vid den tiden.

Hur var det nu med budgetreservationen som M, KD och SD trumfade igenom i riksdagen? Hade inte den en negativ inverkan på konsumenternas elpris?

Det har inte förespeglat Sonesson att det är den av Moderaterna så omhuldade marknaden som är den största skurken till de höga elpriserna?

Irene Ludvigsson

Annons
Annons
Annons
Annons