Statistiken är vilseledande

I Kristianstadsbladet den 27:e februari kallar Jan Carlson, kultur- och fritidschef i Östra Göinge, flytten av Knislinge bibliotek en succé och stöder sig på att antalet låntagare i åldern 7-15 år har ökat från januari 2012 till januari 2013. Kanske är det för att jag är mattelärare, men jag drar helt andra slutsatser utifrån presenterad statistik.
Debatt • Publicerad 2 mars 2013
Biblioteket i Knislinge – en ständigt het potatis.
Biblioteket i Knislinge – en ständigt het potatis.Foto: Lars Ottosson

När man flyttar in biblioteket på en skola ökar naturligtvis antalet lån gjorda av skolungdom. Inget annat är att vänta. I takt med att böckerna förs över från skolbiblioteket till det inflyttade biblioteket, så följer ju även eleverna med. Några ”nya” låntagare i bemärkelsen ”personer som besöker skolans bibliotek för första gången” är det förmodligen inte alls fråga om.

När man då ska dra slutsatser huruvida flytten blivit lyckad eller ej är därför kategorin skolungdom utesluten. Istället får man titta på de andra åldersgrupperna och då kan konstateras att i samtliga grupper 16 år och äldre så har antalet låntagare minskat. För att nämna några så ligger minskningen på 19 procent i åldern 65 och uppåt, och på 27 procent i åldern 16–24 år.

Att tala om en succé när samtliga grupper av låntagare äldre än eleverna på skolan minskat, låter för mig som att man dragit en direkt felaktig slutsats. Men, Jan Carlson, jag tackar dig för att du gett mig ett väldigt bra exempel att använda nästa gång jag går igenom vilseledande statistik med mina elever.

Mikael Hallqvist
Karin Englund
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.