Annons

Stöd frihetskampen i Iran

Den 22-åriga Mahsa Amini från Kurdistanprovinsen var i september på besök i Irans huvudstad Teheran när hon greps av den iranska sedlighetspolisen för att hennes huvudsjal inte skulle ha täckt håret tillräckligt. Mahsa Aminis bror har berättat att sedlighetspolisen drämde hennes huvud mot sin skåpbil och misshandlade henne med batong. Fem dagar senare var hon död.
Protester • Publicerad 5 november 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Över stora delar av världen kritiseras Irans regim, med krav på frysning av tillgångar och bojkott.
Över stora delar av världen kritiseras Irans regim, med krav på frysning av tillgångar och bojkott.Foto: Jonathan Brady

Mahsa Aminis död har lett till massdemonstrationer i hela Iran med målet att få bort diktaturen. Flera hundra människor inklusive barn har dödats under upproret. Journalister, artister och folket som visar sitt missnöje dödas och fängslas, möts med tortyr, våld och våldtäkt. Kampen handlar dock inte om slöjan i sig. Mahsas död var gnistan som tände det pyrande missnöjet med regimen. Revolutionen i Iran 1979 kidnappades av Ayatollah Khomeini och hans shiamuslimska fundamentalistiska anhang. Han gjorde sig av på ett brutalt sätt med alla andra grupper som hade varit med om att genomföra revolutionen. En religiös diktatur infördes i landet där ett icke folkvalt väktarråd har den yttersta makten att bestämma vilken som ska bli president och vilka som ska väljas till parlamentet.

Iran blev en islamisk republik och slöjtvång infördes i landet. Kvinnors rättigheter inskränktes, många flydde landet och bestraffningar pågår ännu idag. Förutom slöjtvång diskrimineras kvinnor genom förbud i vissa yrken som bland annat domare och pilot men också i arvslagar, äktenskap och skilsmässa. Mannen är förmyndare i äktenskapet.

”EU har beslutat om vissa sanktioner men det krävs mer.”
Annons

Dagens uppror är inte det första. Flera har blossat upp genom åren mot den islamiska regimen som tystats ner med olika straff som avrättningar, fängelsestraff och repressalier mot släktingar och familjer.

För att få till stånd en förändring behöver människorna som nu kämpar och offrar sina liv på gatorna i Iran stöd från omvärlden. EU har beslutat om vissa sanktioner men det krävs mer. FN:s expert kräver en oberoende undersökning av det våld mot de mänskliga rättigheterna som skett efter Masha Aminis död.

Det styrande prästerskapet (mullorna) låter sina barn och barnbarn leva ett lyxliv i många västländer. Stick i stäv mot de levnadsregler som dessa mullor satt upp för folket i Iran. Ett sätt att komma åt mullorna är att stoppa denna verksamhet.

Fotbolls-VM inleds i Qatar om två veckor och Iran är ett av lagen. Iran borde inte tillåtas deltaga precis som Ryssland har stoppats från olika sportevenemang sedan invasionen av Ukraina.

För att stödja kvinnorna (och männen) som kämpar för sin frihet i diktaturens Iran, arrangerar Kristianstads FN-förening tillsammans med ABF samt Regionmuseet som just nu har en utställning, Yttrandefrihetens gränser, en stödeftermiddag – Woman-Life-Freedom, på Regionmuseet på söndag kl 14. Det blir sång och musik, föreläsningar samt diskussion.

Jan Lindelöf, ordförande i Kristianstads FN-förening

Fatemeh Meshkini Andersson, Kristianstadsbo med iransk härkomst

Annons
Annons
Annons
Annons