Annons

Stolligheterna framtrollade ur den klimathysteriska hatten

I en förvirrad replik av en Ulf Nilsson (UN) anklagas jag för att i min insändare den 18/1 fantisera istället för att använda fakta.
Elbalans • Publicerad 10 mars 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ju mer vindkraft som pressas in i elsystemet på kärnkraftens bekostnad, desto instabilare blir det.
Ju mer vindkraft som pressas in i elsystemet på kärnkraftens bekostnad, desto instabilare blir det.Foto: Jonas Ekströmer / TT

Samtidigt bekräftar UN med sina siffror just det jag för fram: elpriset ökade åren innan Putin inledde sitt anfallskrig mot Ukraina med mellan 4 och 5 gånger! Att dessa sosse-priser på el orsakats av dåvarande S/MP-regeringars groteska nerstängning av fyra fullt fungerande kärnkraftsblock bekräftas av såväl experter som myndigheter.

Forskningsinstitutet Energiforsk beräknar att elpriserna skulle varit 30 till 50 procent lägre om Ringhalsreaktorerna fortfarande varit i drift. Svenska Kraftnät beräknade år 2008 att vårt elsystem klarar 10 TWh vindkraftsel. Då fanns 10 kärnkraftverk i drift, idag har vi 6 stycken i drift och 30 TWh vind-el.

Annons

Enligt professor Jan Blomgren hade vi idag haft mer el om vi behållit all kärnkraft och inte byggt någon vindkraft. Vi har nu istället mindre el än för 40 år sedan, och dessutom av sämre kvalitet! Elområde 4 (Sydsverige) har idag den sämsta elbalansen av 50 undersökta elområden i Europa!

”Dessutom är alla stolligheterna framtrollade ur den klimathysteriska hatten.”

Ju mer vind-el som pressas in på kärnkraftens bekostnad, desto mer instabilt blir elsystemet, och för oss därmed närmare en kollaps med elransonering och roterande avstängningar som följd. Trots detta skrev MP år 2014 att man var överens med sossarna om att ersätta kärnkraft med sol, vind och annan ”förnybar” energi. Kärnkraften skulle få tuffare krav (läs straffskatter) som påskyndar dess stängning, sa MP-politikerna.

Verkligheten visar att S- och MP-politikerna präglats av inkompetens, dogmatism och rent önsketänkande. Som resultat har vi fått ett raserat elsystem! Dessa rödgröna politiker måste ställas till ansvar för det sabotage mot ett av världens mest stabila elsystem de drivit igenom. Dessutom är alla stolligheterna framtrollade ur den klimathysteriska hatten.

Ernst Herslow, Hästveda

Annons
Annons
Annons
Annons