Stor havshöjning kan undvikas

Debatt ,
Vattennivån i Kristianstad.
Foto:Peter Åklundh
Vattennivån i Kristianstad.

”Vem ska vi, som inte är experter, lita på?”

Läser i Hav & Vatten att planchefen i Kristianstad fått veta av SMHI att havet om 85 år, det vill säga år 2100, kan komma att stå högst två meter högre än i dag. Men en färsk rapport från världens ledande klimatforskare James Hansen och hans grupp säger något helt annat.

Normaltillståndet här är ju istid, som avbryts av korta värmeperioder. Vi lever i den som kallas Holocen. Den förra hette Eem. I slutet av Eem (för 120 000 år sedan) var den globala medeltemperaturen bara en enda grad högre än nu. Koldioxidhalten i atmosfären var bara 275 ppm, att jämföra med dagens 400. Men haven stod ändå 5-9 meter högre än i dag och stormarna var förfärliga.

James Hansens rapport drar slutsatsen att vi människor nu förändrar klimatet, så att våra barn och barnbarn kan få samma förhållanden som under slutet av Eem. Kristianstad skulle alltså vid slutet av seklet kunna stå inför en havshöjning på flera meter, plus stormvågorna.

  Vem ska vi, som inte är experter, lita på? SMHI eller James Hansen? Svaret är lätt: vi måste använda Försiktighetsprincipen. Vi måste vidta alla åtgärder för att avvärja hoten från klimatförändringen.

  Haven kommer ju att fortsätta stiga så länge den globala uppvärmningen fortsätter, och den i sin tur kommer att fortsätta så länge jorden tar emot mer energi från solen än den avger som värmestrålning till rymden. Boven i dramat är ju den förhöjda halten av koldioxid i luften, som fungerar som en filt, och minskar värmeutstrålningen. Så CO2-halten i atmosfären måste minskas från dagens 400 ppm, till 350 ppm, om uppvärmningen ska upphöra. Men hur?

  Om vi kunde skära ner CO2-utsläppen från fossila bränslen med mer än hälften skulle hav, mark och växter binda mer koldioxid än det vi släpper ut, och då skulle halten i atmosfären minska.

  Vi behöver tydligen minska våra utsläpp mycket kraftigt och det bästa sättet är att göra fossila bränslen dyrare och dyrare men utan att höja skattetrycket!

  Den snabbt växande amerikanska klimatorganisationen Citizens Climate Lobby (CCL) föreslår att man ska lägga en stigande avgift på alla fossila bränslen. Om man samlar alla intäkterna från avgiften i en fond, så kan man varje månad tömma fonden och dela ut den, i lika stora delar, till varje vuxen medborgare. Staten skulle alltså inte behålla ett enda öre.

  En undersökning i USA visar att en sådan stigande koldioxidavgift med full utdelning skulle höja reallönerna, minska arbetslösheten, öka BNP och minska USA:s koldioxidutsläpp med över 50 procent på 20 år.

  Förslaget har många fördelar. Det är lätt att införa, lätt att förklara och lätt att övervaka. Det kommer att fasa ut fossila bränslen och det är politiskt möjligt! Eftersom det inte höjer skattetrycket kan alla partier, som verkligen vill stoppa koldioxidutsläppen, ställa sig bakom det.

  Nu finns det sedan två år en svensk gren av CCL. Vi kallar den Klimatsvaret, och vi driver samma förslag om en smart koldioxidavgift.

  Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.