Annons

Storsatsning på debatt och en epok går i graven

Ett valår som detta drar vi igång den största satsningen på lokal debatt någonsin. Samtidigt låter vi en klassiker gå i graven.
Jörgen Svensson • Publicerad 28 januari 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jörgen Svensson.
Jörgen Svensson.Foto: , KB

Det är något alldeles speciellt med ett valår. Utgången av valet får som sig bör stor påverkan på våra liv. Hur vill vi att samhället utvecklas? I vilken riktning? Mer eller mindre valfrihet? Höjda eller sänkta skatter? Satsningar på det ena eller det andra? Vi väljare avgör.

Sent på valdagskvällen, söndagen den 11 september, har vi en rätt bra bild av hur det här landet, och möjligen också kommunerna i nordöstra Skåne, kommer att styras.

Söndagen den 11 september är det dags igen.
Söndagen den 11 september är det dags igen.Foto: Hanna Franzén/TT
Annons

Fram till dess ska vi bilda oss en uppfattning om vilket alternativ vi föredrar.

Självfallet ska vi jobba mycket med att beskriva vad partierna vill och inte vill. Ingenting kan vara så mycket viktigare i vårt jobb. Visserligen ägnar vi alltid mycket tid åt att granska makthavare, som ju faktiskt politiker är, men det är klart att vi kan lika gärna kan sätta dem under lupp före valet.

Ett normalt valår brukar vi låta debattsidorna i tidningen svälla en aning. Två sidor kan bli både tre och fyra när många vill sprida sina budskap eller debattera.

”Självfallet ska vi jobba mycket med att beskriva vad partierna vill och inte vill. Ingenting kan vara så mycket viktigare i vårt jobb.”

Nytt är att vi satsar stort på debatten i våra digitala kanaler.

Den nya debattredaktören Lars-Åke Englund har i uppdrag att göra våra debattsidor i den tryckta tidningen, men framför allt moderera och ta initiativ till diskussioner i aktuella ämnen på nyhetssajten. Det här är ett projekt vi tror mycket på. Den lokala debatten behöver vitaliseras och den behöver definitivt inte föras redaktörslöst bara på Facebook. En duktig redaktör kan göra underverk, det är jag säker på. Jag påstår att detta är den största satsningen på lokal debatt som tidningen gjort.

Samtidigt som jag annonserar detta vill jag också berätta att en epok går i graven. Jourhavande reporter finns inte längre, inte i den tappningen som Kristianstadsbladets läsare vant sig vid under många år. Ingen livs levande redaktör sitter vid telefonen och svarar på bestämda klockslag. Men det finns aktiva redaktörer som lyssnar av telefonsvararen med jämna mellanrum dygnet runt.

020-91 92 93, glöm inte det. Vi gör det inte.

Trevlig helg!

PS. Nyhetstips tas alltid emot av nyhetscheferna på antingen 044-18 56 01 eller 0451-74 51 33.DS

Jörgen SvenssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons