Annons

Studenter i centrum lyfter stadskärnan

Högskolan Kristianstad vill erbjuda studenter och medarbetare en modern, flexibel och attraktiv lärmiljö. En flytt in till centrum skulle möjliggöra detta och dessutom vara positivt för såväl stadskärnan som staden, skriver Håkan Pihl, rektor för Högskolan Kristianstad med anledning av en ledare i Kvällsposten/Expressen om stadens framtid.
Högskolan • Publicerad 4 september 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Studenter på väg mor högskolan. Arkivbild.
Studenter på väg mor högskolan. Arkivbild.Foto: Lasse Ottosson

Högskolan Kristianstad vill erbjuda studenter och medarbetare en modern, flexibel och attraktiv lärmiljö. En flytt in till centrum skulle möjliggöra detta och dessutom vara positivt för såväl stadskärnan som staden. Ledarskribenten Malin Siwe belyser Kristianstads negativa utveckling i Expressen och Kvällsposten. Hon beskriver gapande, tomma skyltfönster och otaliga anslag om utförsäljning för att butiker ska stänga.

Den stora frågan som ledarskribenten ställer sig, och som många i Kristianstad undrar, är: Hur ska den nedåtgående spiralen vändas?

”En flytt till centrum skulle generera stora fördelar för både Högskolan och Kristianstad.”
Annons

Malin Siwe ger i sin ledare exempel på hur den negativa trenden kan vända:

”I många städer borde fler gymnasieskolor och högskoleutbildningar kunna placeras i stadskärnan, till exempel. De flesta svenska elever och studenter har förbluffande resurser att lägga på kläder och fika. I Kristianstad kan det bli räddningen.”

Högskolan Kristianstad har under flera år förespråkat precis denna lösning. En flytt till centrum skulle generera stora fördelar för både Högskolan och Kristianstad. Vi har tidigare annonserat vårt intresse för en etablering i centrum, men av olika skäl har det dragit ut på tiden.

”Vi hoppas att utredningen visar att det är möjligt för oss att ta steget in i centrum. Vi är redo att driva projektet vidare.”

För närvarande pågår en kommunal utredning om hela Barbackaområdet och om möjligheten att etablera högskolans campus på den nuvarande badhustomten. Vi hoppas att utredningen visar att det är möjligt för oss att ta steget in i centrum. Vi är redo att driva projektet vidare. Låt inte denna möjlighet passera!

Håkan Pihl

rektor Högskolan Kristianstad

Annons
Annons
Annons
Annons