Annons

Svag vilja att göra upp i migrationsfrågan

Funderar på om Kristersson (M), Löfven (S) och Åkesson (SD) egentligen är intresserade av en bred överenskommelse kring migrationen. De tre stora partierna har hittills inte visat att de har förmågan att få en kompromiss i mål. De tre partiledarna har nyligen hållit sina sommartal. Lyssnade lite extra den här gången, skriver Mårten Nobin, Stoby.
Migrationspolitiken • Publicerad 9 september 2020
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) besöker Botkyrka med anledning av gängbrottsligheten.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) besöker Botkyrka med anledning av gängbrottsligheten.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Blev det då sagt något i sommartalen när det gällde en eventuell uppgörelse i den här viktiga frågan?

Ulf Kristersson nämnde i sitt sommartal att han sedan den dagen han blev partiledare tyckt att Moderaterna och Socialdemokraterna borde göra upp om en långsiktig invandringspolitik. Ett uttalande som kanske ingav lite hopp. Han påstod också att han vet att det i socialdemokratin finns pragmatiska kommunalråd som ser precis det han ser.

”Om SD verkligen vill ha en riktig förändring när det gäller migrationen då måste man vara en politisk aktör som tar ansvar.”
Annons

Löfven nämnde ingenting om behovet av en bred och långsiktig uppgörelse kring migrationspolitiken. Han hade inte med någonting alls om migration och invandring i sitt sommartal. Det väcker i sin tur en hel del frågor kring vilka ambitioner S har när det gäller en ny migrationslagstiftning.

När det gäller Åkessons tal så fanns givetvis invandringspolitiken med. Talet blev en bekräftelse på att SD valde att reservera sig i migrationskommittén på de flesta punkter. Han sade dock ingenting om att partiet har strävat efter en bred uppgörelse. Om SD verkligen vill ha en riktig förändring när det gäller migrationen då måste man vara en politisk aktör som tar ansvar.

”Varken M eller S eller SD visar att frågan om en bred överenskommelse kring en långsiktig migrationspolitik har hög prioritet just nu.”

Jag gör följande tolkning efter de tre stora partiernas sommartal. Varken M eller S eller SD visar att frågan om en bred överenskommelse kring en långsiktig migrationspolitik har hög prioritet just nu. Trots att Sverige behöver en sådan överenskommelse är det inget av de tre stora partierna som tar sitt ansvar och visar att man är lösningsorienterad.

Följande fråga behöver därför ett svar:

Vilka av de tre stora partierna M, S och SD har verkligen en ärlig vilja att göra en bred uppgörelse och därmed bidra till att Sverige får fram en ny migrationslagstiftning?

Mårten Nobin

medlem i Centerpartiet

Annons
Annons
Annons
Annons