Annons

Svart diabas öppnar för ljusa perspektiv på Hästtorget

Jag står åter vid Hästtorget. Solens milda sken ger kaskader av ljus över en upphöjd platå i halvcirkel med trappor och ledstänger.
Konst i Kristianstad • Publicerad 31 maj 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Svart diabas i stenbrottet i Hägghult utanför Lönsboda.
Svart diabas i stenbrottet i Hägghult utanför Lönsboda.

Det är Gallerians södra del, ett modernistiskt höghus som toppas med biotopterass. Rött tegel lyser mot Kanalgatan och Södra Kaserngatan. Det ger estetisk känsla av en unik statsdel. Maj månad är pingstens tid. Det ger doft och känsla av rörelse och ljud. Den gröna biogasbussen släpper folk vid hållplatsen.

Någon slänger ett bananskal i en ny papperskorg, en artificiell kvinnoröst säger: Du är duktig tack för din hjälp. En pudel vädra i husses band, min blick är i fokus på skulpturen ”Svart knapp” av Hiroshi Koyama Rund i sin form som ett hjul, en söndrig cirkel i diabas och koppartråd.

Annons

En knapp är en tingest nära och intim med människan. Man ska stänga om sig eller öppna, nästan som en dörr eller portal. Diabas är en vulkanisk bergart och en lockelse för många konstnärer. Det var global migration till John Baurskog i Hägghult och Gylsboda. Särskilt intresse från de Japanska öarna. I Göinges sjörike fann de sin filosofi. Det formbara med Yin och Yang, enkelt sagt manlig kraft i förening med kvinnlig urkraft.

Ett evigt samspel mellan ljus och mörker, en cirkel i samspel som ständigt pendlar. Kanske blev konsten från Japans folk något av ett livselixir efter bomberna Nagasaki och Hiroshima som var förödelse av ondska. En svamp av atomer, eldsken och askregn mot genetiskt fördärv. Livet försvann vid det heliga berget Fuji, riset på åkrarna blev svart och fiskarna dog i havet. Konstnären vill inte svärta livet med pessimism.

Svart knapp är en konkret skulptur men abstrakt med sitt tema. Man kan skärskåda det enkla och det svåra. Vi kan på något sätt kommunicera med stadens konst. Den förenar naturalism gator och byggnation. Det blir ett symbolspråk med reflektion för frihet i ett samlat kosmos med geografiska värden.

Bengt Svensson

Kristianstad

”Ett livselixir efter bomberna i Nagasaki och Hiroshima som var förödelse av ondska”
Annons
Annons
Annons
Annons