1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sveket mot Bromöllaborna

Halvvägs in i mandatperioden med det nya styret har Bromölla kommun 2019 redan gjort sitt första minusresultat sedan 2002 och är dessutom på väg mot ett ännu större underskott 2020. Mitt i en global pandemi, när tydlighet och ledarskap behövs mer än någonsin så ägnar sig de styrande partierna i kommunen (SD och M) åt ordklyverier och pseudodebatt i kommunens högsta beslutande organ.
Samuel Johansson, Vänsterpartiet, Bromölla
Foto: Bosse Nilsson
Engla Westlund, Socialdemokraterna, Bromölla
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I styrande ställning skickade Moderaterna in två motioner, vilket bara det är anmärkningsvärt med tanke på att det tar långt tid att behandla motioner och de som styr rimligtvis bör agera genom initiativärende för en snabbare behandling. Det som är ännu mer egendomligt är att dessa motioner dels rörde kameraövervakning i samhället och tillsynsavgifter för näringslivet. Varför är det konstigt? Jo, att Moderaterna idag innehar platserna och tar ut gedigna årsarvoden som ordförande i både samhällsbyggnadsutskottet och myndighetsnämnden, de har alltså det politiska ansvaret över dessa sakfrågor samtidigt som de skriver förslagen.

quote
... styrande kommunalråd fick försvara sig mot sitt stödparti i sakfrågor som andra politiker i samma stödparti har betalt för att ta ansvar för.

Istället för att respektive ansvarig politiker lyfter frågan med kommunalrådet från Sverigedemokraterna och de kommer fram till en lösning så skriver andra förtroendevalda ett förslag som vandrar genom utskott, kommunstyrelse och kommunfullmäktige under månader.

Så under kommunfullmäktige den 25 maj fick vi bevittna en debatt där styrande kommunalråd fick försvara sig mot sitt stödparti i sakfrågor som andra politiker i samma stödparti har betalt för att ta ansvar för. Detta i en tid när vi knappast behöver hitta på ärenden för att fylla ut våra sammanträden utan tvärtom behöver ta handlingskraftiga beslut för att mildra effekterna av den globala pandemin och försöka räta upp kommunens ekonomi. Vi kan också läsa i tidningen att dialog mellan KD och SD verkar saknas och att stödet från KD verkar mer tveksamt nu.

quote
Frågorna efter den här uppvisningen i bristande ledarskap blir många.

Frågorna efter den här uppvisningen i bristande ledarskap blir många; Är inte Moderaterna beredda att ta ansvaret som följer med arvodena? Då bör man nog fundera på att ställa sina platser till förfogande. Är inte stödet bakom nuvarande kommunalråd starkare än såhär? Då bör han kanske fundera på om han faktiskt har rätt förutsättningar för att styra kommunen.

När kommunen och invånarna behöver er som mest, då sviker ni. När det krävs att ni lägger ner det extra jobbet som förväntas av er som förtroendevalda, då tar ni ledigt. När det är dags föra kommunen framåt i en tuff tid, då backar ni.

Bromölla förtjänar bättre än så.

Samuel Johansson

Vänsterpartiet

Engla Westlund

Socialdemokraterna

Läs mer

Sport

Mjällby tappade ledning till förlust

Stod för en bra prestation

Sport

Ifö/Bromölla vidare i cupen efter storseger

Vann med 8–1 mot Emmaboda.

Kristianstad

Avrådan från bad i Åhus – ovanlig förhöjning av bakterier

Beskedet kommer mitt under badsäsongen.

Live

Just nu: Mjällby tappade ledningen – förlorade mot Djurgården

Bladetsporten liverapporterade från matchen.

Debatt

”Hatsidan vill åsamka Fenix och pappa så mycket skada som möjligt”

”Om en lögn upprepas tillräckligt ofta blir den en sanning”.

Coronavirus

Corona: Nytt dödsfall på boende

Kommunen presenterar nya siffror.