Svensk välfärd de senaste åren

Debatt • Publicerad 18 augusti 2014

Öppet brev till alla politiker som vill representera Sveriges medborgare i kommun, landsting och riksdag.

Vårdföretagarna, Friskolornas riksförbund och Svenskt Näringsliv är mycket aktiva i välfärdsdebatten. Deras budskap är att privata vinstdrivande företag är en omistlig del av den svenska välfärden. Det är logiskt, eftersom deras uppdrag är att företräda just privata vinstdrivande företag.

Inför valet vill vi som aktiva medborgare därför påminna landets politiker om att ert demokratiska uppdrag är att företräda Sveriges medborgare, och en medborgare har inte samma behov och drivkrafter som ett vinstdrivande företag. 69 procent av landets medborgare vill ha ett stopp för vinst i välfärden. Mer än hälften av sympatisörerna i samtliga riksdagspartier anser att vinstutdelning inte ska tillåtas inom skattefinansierad vård, skola och omsorg, enligt SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

Reaktionen är knappast förvånande. Svensk välfärd har under de senaste åren kommit att genomsyras av ekonomism och marknadstänkande. Det gäller såväl offentlig som privat driven välfärd. I slutändan är det vi medborgare och de anställda inom välfärden som får ta smällen, som får leva med oron och otryggheten som spridit sig som en farsot i vad som brukade kallas välfärdslandet Sverige. Många frågor gnager i oss: Kommer jag att få föda mitt barn på BB - eller finns det inte plats för mig? Kommer mina barns skola att gå i konkurs? När jag blir gammal och skruttig, är jag då bara en obekväm kostnad utan människovärde?

Sjuksköterskor, lärare och lokalvårdare drivs av en vilja att göra ett bra jobb, trots nedskärningar, trots vinstintresse. Men i stället för att inse att det är just nedskärningarna och vinstintresset som är problemet som borde åtgärdas, ökar kontrollen av och pressen på de anställda.

Medborgarna vill ha valfrihet, men det är inte synonymt med en önskan att välja vinstdrivande välfärdsaktörer. Reklamen har blivit vår tids konsumentupplysning där företagen lovar guld och gröna skogar, men glömmer att informera om vinstintresset. Många känner sig lurade.

Efter flera års privatiseringar, avregleringar, skattesänkningar och New Public Management är det dags att konstatera att den nyliberala eran nått vägs ände, att det behövs en ny inriktning.

Varför inte begrava vinstintresset i välfärden och i stället stimulera de anställdas arbetsglädje och engagemang genom att demokratisera arbetsplatserna?

Kära politiker, ni kanske undrar vad ni ska säga till de välfärdsföretag som nu hävdar att de tvingas slå igen sin verksamhet om ett vinststopp införs. Ni kan lugnt informera dem om att ingen tvingar dem att stänga skolor eller vårdcentraler, bara att de ska sluta dela ut vinster till sina ägare. Väljer de vinsten, finns det andra som kan driva välfärden. Värre än så är det inte.

Leo Pettersson
Gunilla Andersson, folkhögskollärare, Hässleholm
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.