Annons

Svenska staten stjäl skåningarnas elpengar

Elpriset styrs förvisso av det spotpris som EU bestämmer. Men pengarna på skåningarnas elfaktura går inte till EU utan delas mellan elproducenten, elhandlaren och staten.
Elpris • Publicerad 1 mars 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Elräkningen hade inte behövt vara så hög som den är. Statens pålägg på elpriset är enormt.
Elräkningen hade inte behövt vara så hög som den är. Statens pålägg på elpriset är enormt.Foto: Janerik Henriksson/TT

Men hur fördelas pengarna? Vem får vad? Här är vad jag menar är ett realistiskt exempel från Skåne. Resultatet kommer att förvåna!

Antag att en skåning i SE4 skall köpa 1 kWh el. Produktionen sker med vattenkraft i Norrland, SE1, för 25 öre/kWh. Spotpriset i SE1 är 50 öre/kWh och i SE4 150 öre/kWh. Slutligen lägger elhandlaren på 20 procent.

Annons

Räknar man utifrån dessa förutsättningar får skåningen totalt betala 274 öre för sin kWh.

Elproducenten får 50 öre, spotpriset där elen tillverkas, och har gjort en vinst på 100 procent.

Elhandlaren tjänar 30 öre, 20 procent på spotpriset i SE4.

Staten lägger beslag på resten, 194 öre. Hela 71 procent!

Så för varje tusenlapp på skåningens elräkning går 710 kronor direkt till staten för i stort sett ingenting. I min värld gör det staten till en tjuv! Och just i Skåne har staten valt att stjäla mest.

Varför har det blivit så? Jo, det beror på att vi har tre svenska pålagor ovanpå EU:s spotpris.

”Regeringen har full beslutanderätt över alla dessa tre pålagor och kan alltså, som de flesta andra EU-länder gjort, minska dem.”

För det första har vi inhemska eltullar, som drabbar Skåne mest. Detta är antagligen Skånes största påslag. Det enda positiva med eltullarna är att de begränsar de norrländska kraftproducenternas vinst. Tekniskt fyller dessa eltullar ingen som helst uppgift. Och utöver Danmark, där det finns historiska orsaker, har inga andra EU-länder ens tänkt tanken att införa eltullar inom sina egna nationer.

För det andra har Sverige bland EU:s högsta, kanske den högsta, elskatten. Andra EU-länder har aktivt sänkt sin elskatt. Sveriges regering valde i stället att höja vår elskatt till 39,2 öre/kWh vid årsskiftet.

För det tredje har Sverige EU:s högsta tillåtna elmoms, 25 procent. Andra EU-länder har kraftigt sänkt sin elmoms. Till exempel Italien till 5 procent. Eller Litauen som helt har tagit bort sin elmoms.

Regeringen har full beslutanderätt över alla dessa tre pålagor och kan alltså, som de flesta andra EU-länder gjort, minska dem. Men det verkar vår regering inte ha några som helst planer på att göra.

Annons

Så när andra EU-länder försöker att minimera de extra påläggen på spotpriset för att värna sina medborgares plånbok så väljer vår regering den diametralt motsatta vägen. Att som en tjuv hänsynslöst och egoistiskt maximera sina egna intäkter på sina medborgares, speciellt skåningarnas, bekostnad. Genom att för eget bruk lägga beslag på 710 kronor från varje tusenlapp av skåningarnas elräkning.

Lars-Göran Johansson

Annons
Annons
Annons
Annons