GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Svenskt kött har inte bara fördelar

Svar på Lars-Ivar Ericson debattartikeln ”Allt fler inser värdet av att köpa svenskt kött”, publicerad den 31 december.
Replik • Publicerad 9 januari 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Om vi halverade vår köttkonsumtion, vilket rekommenderas av Livsmedelsverket, skulle vi slippa importera och vår egen produktion.”
”Om vi halverade vår köttkonsumtion, vilket rekommenderas av Livsmedelsverket, skulle vi slippa importera och vår egen produktion.”Foto: Øijord, Thomas Winje

När Lars-Ivar Ericson framhåller det närodlade svenska köttets fördelar, glömmer han varifrån det odlade kraftfodret kommer, nämligen Brasilien. Det medför skövling av regnskog och användning av bekämpningsmedel som är förbjudet i Sverige. Visserligen har importen minskat till Sverige under senare år, men den totala importen är stor till EU, 40 miljoner ton.

Av all världens jordbruksmark används 67 procent för produktion av foder till våra husdjur. Den totala markanvändningen är en ödesfråga. Att producera livsmedel via kraftfoder till djuren är dålig ekonomi, då vi får ut endast 10 procent i näringsvärde vid konsumtion. Om vi halverade vår köttkonsumtion, vilket rekommenderas av Livsmedelsverket, skulle vi slippa importera och vår egen produktion skulle då räcka.

”Lars-Ivar Ericson ska inte slå sig för bröstet för att det inte förekommer så mycket antibiotika inom svensk djurhållning.”

Han framhåller att vegankostens soja och bambuskott har färdats långa vägar, men den soja som vi äter, kommer i huvudsak från USA, så den har inte färdats längre än den fodersoja från Brasilien. Bambuskott är för övrigt ingen stor produkt i Sverige.

Ericson framhåller också den svenska djurhållningen som argument för att köpa svenskproducerat kött, inget fel i det.

SVT:s ”Uppdrag Granskning” (UG) har å andra sidan konstaterat stora brister vid ett flertal gårdar, så Ericson ska inte slå sig för bröstet för att det inte förekommer så mycket antibiotika inom svensk djurhållning.

God djurhållning är mer än antibiotika.

Lars Nord, Hässleholm

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.