Sverige – ett av de mest jämställda länderna i EU

Sverige har en av världens bästa föräldraförsäkringar, och vi har en väl fungerande barnomsorg som möjliggör för både kvinnor och män att arbeta. Alliansen har med flera reformer i familjepolitiken velat skapa förutsättningar för barnfamiljerna att hitta former för jämställdhet som passar den egna familjen.
Debatt • Publicerad 8 mars 2013
Foto: 

I år togs kravet bort på att lämna VAB-intyg vid barns frånvaro vid tillfällig föräldrapenning, 2008 infördes vårdnadsbidraget, 2008 infördes en jämställdhetsbonus som 2012 förenklades.

Ifjol fick runt 151 000 föräldrar omkring 1 450 kronor per förälder i bonus, skattefritt. Bonusen är till dem som delat mer jämställt på föräldrapenningdagarna än andra.

Utvecklingen av den genomsnittliga arbetsinkomsten perioden 2006-2010 var mycket positiv. Det är framförallt kvinnor som fått en gynnsam utveckling sedan Alliansen tillträdde.

Under Socialdemokraternas ledning 2000-2005 låg andelen av kvinnors inkomst som kommer från arbete i princip stilla kring 72,5 procent. År 2010 hade andelen stigit till 77,3 procent, en ökning på 4,8 procentenheter sedan 2005. Motsvarande ökning för männen är 1,9 procentenheter.

Att undanröja fördomar och strukturer som förhindrar ett jämställt samhälle är en fråga som M tar på stort allvar.

Det handlar om skillnader i kvinnors och mäns möjligheter att komma in på arbetsmarknaden, att kunna stanna kvar och utvecklas i arbetslivet liksom att kunna kombinera arbete och familjeliv.

Vår ambition är att ligga i framkant när det gäller att arbeta för ett samhälle där kvinnor och män har samma villkor och möjligheter.

Att undanröja fördomar och strukturer som förhindrar ett jämställt samhälle är en fråga som M tar på stort allvar, skriver Gunilla Nordgren.

Mikael Hallqvist
Gunilla Nordgren (M), Riksdagsledamot i södra Skåne, Ledamot i socialförsäkringsutskottet
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.