Annons

Sveriges suveränitet får inte kastas på sophögen

Kritiker till DCA-avtalet värnar svensk suveränitet över svenskt territorium. I andra frågor till exempel om snus, gurkor och svenska skogar framhålls alltid vikten av svenskt självbestämmande.
DCA-avtalet • Publicerad 17 juni 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenterna varnar för DCA-avtalet och konstaterar att Sverige gärna gjorde eftergifter mot Turkiet för att komma med i Nato. På bilden träffar statsminister Ulf Kristersson (M) Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Ankara.
Skribenterna varnar för DCA-avtalet och konstaterar att Sverige gärna gjorde eftergifter mot Turkiet för att komma med i Nato. På bilden träffar statsminister Ulf Kristersson (M) Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Ankara.Foto: Henrik Montgomery/TT

Replik på Lennart Arvidsson, Åhus, 13 juni

Svenskt territorium är minst lika viktigt att behålla nationens självbestämmande över. Viktigare. Fram tills Nato-medlemskapet var klart såldes det in som räddaren mot fientliga angrepp. Eftergifter till Erdogan var ok bara vi kom in i Natoalliansen och blev säkra och trygga.

Annons

Så snart vi släppts in i Natogemenskapens värme tycks den dock ha svalnat betänkligt. Nu räcker inte Nato alls och är inte att lita på, enligt Arvidsson och DCA-anhängare av hans sort. Nu måste vi vika ner oss totalt för USA, som beskrivs som den stora fredsskaparen i världen, vilket är historielöst. Men om det nu vore sant så kan vi i så fall snabbt säga upp Natomedlemskapet och bespara oss de enorma utgifter det medför. Det finns andra viktiga områden att satsa på för att rädda Sverige: utöver de klassiska skola-vård-omsorg även klimatet där livsavgörande satsningar krävs.

Arvidsson raljerar över kvinnofridens värnande. Kvinnor utgör dock en stor del av befolkningen, spridda över hela landet, precis som de tilltänkta amerikanska militärbaserna. Kvinnor förtjänar frid och fred, från öster till väster, från söder till norr.

Kerstin Dahlberg

Maglehem

”Så snart vi släppts in i Natogemenskapens värme tycks den dock ha svalnat betänkligt.”
Annons
Annons
Annons
Annons