Annons

Svik inte löftet om Lindåsa, Michael Anefur

Debatt • Publicerad 1 september 2003

Det är med stor bestörtning som tidningens läsare nu fått beskedet att omsorgsnämndens majoritet (s+kd+mp) i sitt budgetförslag beslutat att inte förlänga avtalet med Lindåsa. Agerandet från den nya majoriteten bygger på svek och ansvarslöshet mot våra äldre och Lindåsas mycket kompetenta personal.

Socialdemokraterna har visserligen sedan flera år tillbaka försökt komma ur avtalet med Lindåsa. Men både vi borgerliga partier, åhuspartiet, miljöpartiet och kristdemokraterna har ihärdigt kämpat emot.

Annons

Vid förra höstens valdebatt om äldreomsorgen framkom mycket tydligt att det fanns en rejäl majoritet för fortsatt äldreomsorg på Lindåsa.

Den dåvarande borgerliga gruppen gjorde gemensam sak i valrörelsen och konstaterade tillsammans: "Vi behöver alla äldreomsorgsplatser som redan finns!"

Kristdemokraterna skrev dessutom i sitt valprogram: "På lite längre sikt ska det byggas fler äldreboenden i hela kommunen." Vilket resursslöseri att då föreslå nedläggning av Lindåsa!

Efter valet bildades femklövern (m, fp, kd, c och åå) genom ett skriftligt samverkansavtal, vilket ett halvt år senare visade sig inte ha någon betydelse för kristdemokraterna.

Femklövern var helt överens om att äldreomsorgsplatserna skulle prioriteras. Vi skrev till och med en gemensam debattartikel (underskriven också av Michael Anefur) under rubriken "Även Lindåsa äldrecenter skall ha en framtid."

Tillsammans konstaterade vi vikten av att värna alla äldreomsorgsplatser – oavsett driftsform.

Tillsammans ville vi ta ansvar för en äldreomsorgsplanering byggd på verkligheten inte bara för stunden utan även in i framtiden.

Tillsammans konstaterade vi att det inte fanns någon politisk majoritet för att fullfölja Göran Wagermarks (s) föreslagna nedskärningar inom kommunens äldreboende.

Tillsammans krävde vi ett långsiktigt ekonomiskt ansvar så att alla äldre kan känna sig trygga.

Tillsammans vädjade vi att kommunen skulle stoppa en ny flyttkarusell inom äldreomsorgen

Annons

När sedan kristdemokraterna lämnade den borgerliga gruppen för att i stället samarbeta med socialdemokraterna skrevs ett nytt avtal mellan dessa båda partier och nya politiska poster inrättades för kristdemokraterna.

I deras gemensamma politiska plattform står det att läsa bland annat följande: "Kontraktet mellan Kristianstads kommun och Lindåsa äldrecentrum ska förlängas och inte avvecklas."

Trots den politiska turbulensen blev jag därför mycket tacksam över att kampen för Lindåsas framtid äntligen var över. Men den glädjen varade inte länge. Nu kan vi i stället bevittna ännu ett svek. I dag gäller inte ens den fyra månader gamla överenskommelsen mellan socialdemokrater och kristdemokrater! För nu skall avtalet med Lindåsa inte förlängas trots att kommunen så väl behöver denna angelägna äldreomsorg.

Kristdemokraternas vice ordförande i omsorgsnämnden Ing-Marie Nilsson Axelsson tycks redan vara helt i händerna på socialdemokraternas svekfulla äldreomsorgspolitik. Hon om någon borde veta bättre eftersom hon också arbetar politiskt i Region Skåne. Fast där kämpar hon förstås emot den socialdemokratiska majoriteten!

I dag vet vi att alldeles för många äldre får ligga kvar på Centralsjukhuset, som så väl behöver sina sängplatser till nya patienter. Många anhöriga kan också beskriva hur de utkämpar en ojämn kamp för en plats på äldreboende. Allt skall skötas genom hemtjänsten, även när "mor Anna" inget hellre önskar och behöver än vården och tryggheten på äldreboendet.

Inga ord kan beskriva min upprördhet över en så trolös äldreomsorgspolitik företrädd av ett parti (kd) som brukar tala sig varm för etik och moral i politiken.

Därför vädjar jag till tillväxtkommunalrådet Michael Anefur (kd): Svik inte ditt partis löften. Låt Lindåsas äldrecentrum för dementa vara kvar!

Barbro Kärrstrand

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons