Tänk om du röstat ja till euron...

Om du hade röstat jag till euron:
Ekonomi • Publicerad 17 mars 2023 • Uppdaterad 17 mars 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Med euron hade förmodligen inte Sveriges Riksbank kunnat fatta så många konstiga beslut, skriver Göran Carlson.
Med euron hade förmodligen inte Sveriges Riksbank kunnat fatta så många konstiga beslut, skriver Göran Carlson.Foto: Ruud, Vidar

Då hade maten kostat mindre, bensin och diesel varit billigare och på utlandsresan hade du fått mycket mer för dina intjänade pengar, löntagarnas och pensionärernas pengar.

Visserligen hade kanske inte din bostad varit värd lika många kronor och många av våra rika hade varit lite mindre rika.

”Sedan 70-talet har vi fått vänja oss vid att våra pengar blivit mindre och mindre värda.”

Med euron hade förmodligen inte Sveriges Riksbank kunnat fatta så många konstiga beslut. Från 500 procent via för tidiga räntehöjningar och för sena sänkningar. Nu senast minusränta under den värsta högkonjukturen.

Går det att lita på Riksbanken? Eller får vi leva med nya konstigheter.

Sedan 70-talet har vi fått vänja oss vid att våra pengar blivit mindre och mindre värda. Nu senast sade en av våra ministrar att euron kan bli aktuell då den kostar 15 kronor.

Regering efter regering har under alla år lutat sig tillbaka utan att göra något. Bra för exportindustrin är ett av argumenten. Tala då om att det är löntagare och pensionärer som drabbas mest. Tänk om du hade röstat ja till euron. Jag gjorde det i alla fall.

De bästa råden just nu kan vara: ska du åka utomlands – köp valutan snarast för det blir bara dyrare. Spara i fonder i andra länder – deras valuta ger mer, vår ger minus och så vidare. Hoppas att regering och riksbank kan se till att det inte blir så att det är den typen av råd som gäller.

Göran Carlson

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.